Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Baltkrievijā anulēta vairāku ārvalstu mediju žurnālistu akreditācija; ziņots par vairāku žurnālistu aizturēšanu

Baltkrievijas varas iestādes sestdien anulējušas akreditāciju vairāku ārvalstu mediju žurnālistiem, kas atspoguļojuši protestu norisi pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām; ziņots arī par vairāku žurnālistu aizturēšanu.

Kā pavēstījusi Baltkrievijas Žurnālistu asociācija, akreditācija anulēta raidsabiedrību ARD, Deutsche Welle, BBC, ziņu aģentūru AP, AFP un Reuters, AFP, raidstacijas Radio Brīvība un citu mediju pārstāvjiem.

Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Anatolijs Glazs norādījis, ka akreditācija atsaukta "pēc Baltkrievijas Republikas Drošības padomes Starpresoru informācijas drošības komisijas pieprasījuma", bet nav minējis konkrētu žurnālistu skaitu, uz kuriem attiecināts šis lēmums.

Kā izteikusies Baltkrievijas opozīcijas kandidāte prezidenta vēlēšanās Svetlana Tihanovska, kas šobrīd uzturas Lietuvā, žurnālistu akreditācijas anulēšana ir vēl viens apliecinājums prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma morālajam bankrotam.

"Mani ļoti satrauc ziņas no Minskas par to, ka režīms atsauc rietumu mediju žurnālistu akreditāciju un izraida žurnālistus no Baltkrievijas," viņa uzsvērusi.

"Ja tā ir patiesība, tas uzskatāms par vēl vienu apliecinājumu, ka šis režīms ir morāli bankrotējis un vienīgais ceļš, kā tas centīsies noturēties pie varas, ir iebiedēšana."

Tomēr Tihanovska izteikusi cerību, ka šādai taktikai nebūs panākumu.

Vācijas mediji vēsta, ka Baltkrievijas drošības spēki pie viesnīcas aizturējuši trīs ARD pārstāvjus, kas naktī noturēti milicijas iecirknī. No rīta viņi atbrīvoti, un divi Krievijas pilsoņi, ARD uzņemšanas grupas locekļi, izraidīti uz Krieviju, bet producents, kas ir Baltkrievijas pilsonis, pirmdien stāsies tiesas priekšā, ziņo Vācijas reģionālā raidsabiedrība WDR.

Krievijas vēstniecība Baltkrievijā savukārt paziņojusi, ka akreditācija anulēta arī diviem krievu žurnālistiem, kas pārstāv aģentūru Associated Press.

Jau ziņots, ka ceturtdien Minskā protesta akcijas laikā tika aizturēti vairāk nekā 50 žurnālisti. Kā paziņojis Krievijas vēstnieks Minskā Dmitrijs Mezencevs, 28.augustā "Baltkrievijas tiesībsargājošās iestādes Minskā veikušas pārbaudi, lai noskaidrotu vairāku šobrīd republikas teritorijā strādājošu ārvalstu plašsaziņas līdzekļu darbinieku personību".

Četri Krievijas žurnālisti atstājuši Baltkrievijas teritoriju un ieradušies Krievijā, vēsta šīs valsts mediji.

Jūlija beigās Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko jau piedraudēja, ka ārvalstu mediju žurnālisti var tikt izraidīti no Baltkrievijas. Viņš norādīja, ka Ārlietu ministrijai būtu jāanulē akreditācija žurnālistiem, kuri "aicina cilvēkus uz maidaniem".

Kā tagad skaidro neatkarīgais Baltkrievijas portāls Tut.by, žurnālistiem, kuriem anulēta akreditācija, vairs nav tiesību veidot reportāžas, bet par šā aizlieguma pārkāpumu viņiem draud naudassodi vai tehnikas konfiskācija. Tiesa gan, izdevums norāda, ka ir mediji, kas jau vairākus gadus sekmīgi strādā bez akreditācijas, piemēram, Polijas telekanāls Belsat, bet tā darbiniekiem piespriestie naudassodi ik gadu pārsniedz simttūkstoš dolāru.

Runājot par to, kur tagad varētu iegūt informāciju Rietumu plašsaziņas līdzekļi, kuru žurnālistiem atsaukta akreditācija, portāls atgādina, ka Baltkrievijas drukātajiem medijiem šobrīd ir problēmas ar iespiešanu un izplatīšanu, bet vairāki interneta izdevumi bloķēti, toties visai brīvi pašlaik Baltkrievijā jūtas Krievijas kanāla Russia Today žurnālisti.

Vēl gan nav bloķēts arī pats Tut.by un Onliner.by, protams, darbojas valsts kontrolētie mediji un pastāv arī sociālie tīkli, kuri gan nenodarbojas ar rūpīgu publicējamās informācijas pārbaudi.

Papildināts viss teksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits