Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baznīcu nojaukšana Ķīnā raisa bažas par augošu vēršanos pret kristiešiem

Ķīnā, Šaņsji provincē, nesen nojaukta kristiešu baznīca, kas raisījis bažas par apzinātu vēršanos pret šo reliģiju, vēsta The Guardian.

Šis bija jau otrais kristiešu dievnams, kas Ķīnā likvidēts mazāk kā mēneša laikā. Turklāt pašlaik valsts iestādes gatavojot striktas izmaiņas likumos, kas attiecas uz reliģijas jautājumiem.

Saskaņā ar aculiecinieku vēstīto svētdien netālu no Pekinas esošajā Loufaņā policija norobežojusi teritoriju ap dievnamu un tad tā sagrauta ar sprāgstvielu palīdzību. Decembrī likvidēts vēl kāds katoļu dievnams, kas netālu esošajā Šaaņsji provincē bija darbojies 20 gadus.

Ķīnas likumdošanā ir nostiprināta reliģiju brīvība, taču praksē iestādes stingri regulē daudzus reliģiskās dzīves aspektus. Baznīcu atvēršanai jāsaņem oficiāla piekrišana un mācītājiem jāievēro vairāki valdības noteikumi.

Šos strikto nosacījumu rezultātā Ķīnā izvērsta neoficiālu "mājas baznīcu" kustība, nodrošinot neatkarīgas un no likuma stingrās rokas brīvas dievkalpojumu vietas. Ķīnas varas iestādēm gan tas ir labi zināms, tāpēc ik pa brīdim tiek apcietināti garīdznieki vai nojauktas ēkas, ko izmantojušas šādas nesankcionētas draudzes.

Ķīnā jau kopš 2013. gada varas iestādes stingrāk vērsušās pret baznīcu torņos uzslietiem krustiem un lielām katedrālēm. Saskaņā ar aktīvistu vēstīto visasākā vēršanās pret kristiešu dievnamiem piedzīvota 2015. gadā Džedzjanas provincē, kur esot noņemti vairāk nekā 1200 krusti.

ASV Valsts departaments ikgadējā ziņojumā par reliģijas brīvību konstatējis, ka [Ķīnas] "Valdība ir fiziski ļaunprātīgi izmantojusi, aizturējusi, arestējusi, spīdzinājusi, notiesājusi ar brīvības atņemšanu vai vajājusi gan reģistrētus, gan nereģistrētus reliģisko grupu atbalstītājus par darbībām, kas saistītas ar viņu reliģiskajiem uzskatiem un praksi".

Kāds garīdznieks, kurš bēdājies par salīdzinoši nesen celto un nule sagrauto dievnamu, labi ilustrējis kopējās kristiešu noskaņas Ķīnā, kad bažās no represijām lūdzis publikācijā neminēt viņa vārdu.

Savukārt Ķīnas vietvaras, kuru teritorijā sagrautas baznīcas, nav nekādi reaģējušas uz aicinājumiem skaidrot šo rīcību.

Top komentāri

Skolnieciņš
S
Jūsu Židdievs [Jahve] ir Latvju zemes okupants! Krustneši kāva mūsu senčus! Krustneši ar baznīcu priekšgalā apgānija manu vecāku - Latvju Dievu - svētvietas! Baznīca šeit izrīkoja tumšos laikus! Es neaizmirsīšu inkvizīcijas un baznīcas suģestijas nodarīto! Dzimtbūšanu es nepiedošu!!! Baznīca ir krāpnieki, jo labi pelna ar savu noziedzīgo, ēbreju mācību! Jums patīk par garīgumu runāt? Tad sāciet mācīties maģiju! #MAĢIJA Tie cilvēki, kas nespēj just maģiju un to lietot nav garīgi. Tādus negarīgus cilvēcus māna baznīca un citas reliģijas! Baznīca zog cilvēku dzīvības enerģiju, baznīca nodarbojas ar enerģētisko vampīrismu, tāpēc arī baznīcā stāv mirušo bildes un kauli!!! Baznīca asi nosoda maģiju, kaut gan paši mācītāji ir nekromanti, jo veic nekromaga pienākumus un raksturīgās darbības! Kāpēc mācītāji lien kapussvētkos burties? Tiem cilvēkiem, kam savas pasaules koncepcijas veidošana ir par sarežģītu, ir jābūt ateistiem! #ateisms #maģija Es esmu Skolnieciņš, Latvju Dievu dēls!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits