Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bolīvija ieceļ pirmo vēstnieku ASV 11 gadu laikā

Bolīvija otrdien iecēla savu pirmo vēstnieku ASV pēdējo 11 gadu laikā, tās pagaidu valdībai mainot valsts ārpolitiku pēc prezidenta Evo Moralesa demisijas.

Jaunieceltais vēstnieks Valters Oskars Serrate-Kueljars aizpilda amatu, kas bija vakants kopš diplomātiska strīda starp abām valstīm 2008.gada, tviterī paziņoja Ārlietu ministrija. 

Vēstnieka iecelšana, kas vēl jāapstiprina parlamenta augšpalātā Senātā, ir notikusi laikā, kad Bolīvijas pagaidu valdība gatavojas rīkot jaunas prezidenta vēlēšanas, kurās Moraless nevarēs kandidēt.

Senātā vairākums ir Moralesa partijai Kustība par sociālismu.

Serrate iepriekš bija Bolīvijas vēstnieks un pastāvīgais pārstāvis ANO. 

Moraless bija prezidents apmēram 14 gadus, un viņa laikā attiecības ar ASV bija saspīlētas. 2008.gadā toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša juniora laikā notika vēstnieku izraidīšana no abām valstīm. 

Moraless 10.novembrī atkāpās no prezidenta amata un vēlāk aizbēga uz Meksiku, kad bija zaudējis drošības spēku atbalstu pēc trīs nedēļas ilgiem protestiem pret prezidenta vēlēšanu rezultātiem, saskaņā ar kuriem viņš esot uzvarējis jau pirmajā kārtā.

Moralesa atbalstītāji turpināja protestus pēc tam, kad varu pārņēma Senāta viceprezidente un opozīcijas politiķe Žanīne Anjesa, protestētājiem pieprasot, lai Moraless tiktu atjaunots amatā.

Anjesas pirmais lēmums ārpolitikā bija Venecuēlas opozīcijas līdera Huana Gvaido atzīšana par valsts prezidentu Nikolasa Maduro vietā.

Viņas valdība ir pārtraukusi attiecības ar sociālistu pārvaldīto Kubu un Maduro režīmu Venecuēlā. Tā arī atcēla no amatiem visus Bolīvijas vēstniekus, izņemot vēstniekus Peru un Vatikānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits