Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Brazīlijas ministrs klimata pārmaiņu politikā saskata suverenitātes ierobežošanu

Brazīlijas ārlietu ministrs Ernesto Araužu, kura valsts tiek kritizēta par nepietiekamiem pūliņiem, lai pēc iespējas ātrāk likvidētu ugunsgrēkus Amazones lietusmežos, trešdien apgalvoja, ka starptautiskie centieni cīnīties pret klimata izmaiņām ir līdzvērtīgi sazvērestībai valstu suverenitātes ierobežošanai. Araužu, apmeklējot Vašingtonu pirms šomēnes gaidāma ANO samita, kura mērķis ir globālās sasilšanas ierobežošana, savā retorikā uzbruka "klimatisma ideoloģijai".

"Pēc notiekošajām debatēm varētu šķist, ka pasaule beidzas, un tāds ir klimatisma nolūks," Araužu sacīja konservatīvā domnīcā Heritage Foundation.

"Šīs ideoloģijas sludinātāji grib radīt morālu kara ekvivalentu, lai uzspiestu politiku un ierobežojumus, kuri ir pretrunā pamatbrīvībām," uzskata Araužu.

"Kā gan kāds miera laikā var domāt par tādas valsts kā Brazīlija suverenitātes pār savu teritoriju salaušanu, sakot "Amazone atkal deg"? Tas ir ideoloģijas dēļ," sacīja Araužu.

Karjeras diplomāts Araužu, kuru galēji labējais prezidents Žairs Bolsonaru izraudzījās ārlietu ministra amatam, piekrita, ka klimata izmaiņas notiek, tomēr apšaubīja zinātnieku vairākuma uzskatu, ka cilvēku darbība izraisa globālo sasilšanu, un sacīja, ka Brazīlijā savvaļas ugunsgrēki šogad ir apmēram tādā pašā skaitā un platībā kā citus gadus.

Bolsonaru, kurš ir labvēlīgs uzņēmējiem, ir izpelnījies starptautisku kritiku, ka viņa nevērīgā politika esot novedusi pie plašākas ugunsgrēku izplatības Amazones lietusmežos.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir izvirzījis ideju par starptautiska statusa piešķiršanu Amazonei, un Eiropas valstu līderi brīdinājuši, ka Amazones lietusmežu ugunsgrēku dēļ var būt apdraudēts tirdzniecības līgums starp Eiropas Savienību un Dienvidamerikas valstu tirdzniecības apvienību MERCOSUR. Bolsonaru uz Francijas prezidenta teikto atbildēja, ka Makronam piemīt "koloniālisma mentalitāte".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits