Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

BRICS samits tā arī nepaziņo par attīstības bankas dibināšanu

Ekonomiski strauji augošo valstu apvienība, kas pazīstama ar akronīmu BRICS, Dienvidāfrikā notiekošajā samitā tā arī nav nodibinājusi jauno attīstības banku, kuras uzdevums būtu konkurēt ar Rietumu kontrolētajām starptautiskajām finanšu institūcijām.

Lai gan galotņu sanāksmē, kas trešdien noslēdzās Durbanā, Dienvidāfrikas, Brazīlijas, Indijas, Krievijas, un Ķīnas līderi pamatā vienojās par kopīgas kredītiestādes izveidošanu, viņi bija spiesti atzīt, ka ieceres īstenošana prasa turpmākas sarunas. "Esam apmierināti, ka jaunas attīstības bankas izveide ir iespējama," izteicās samita namatēvs - Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma. "Mēs esam izlēmuši iesaistīties oficiālās sarunās, lai dibinātu jaunu BRICS vadītu attīstības banku."

Analītiķi viņa vārdus jau iztulkojuši kā atzīšanos, ka pēc vienošanās, kas tika panākta jau pirms gada Deli, panāktais progress ir niecīgs.

Bija paredzēts, ka divu dienu ilgajās sarunās tiks apspriesta bankas izveide, taču dienvidafrikāņi un dažu citu valstu pārstāvji cerēja, ka tā noslēgumā par 50 miljardus dolāru lielā infrastruktūras atbalsta fonda dibināšanu tiks paziņots jau oficiāli.

Bankas dibināšanas iecere tiek uzskatīta par mēģinājumu palielināt bloka ietekmi pasaulē, kā arī par instrumentu BRICS infrastruktūras attīstības atbalstīšanai, kas, kā tiek lēsts, nākamajos piecos gados varētu prasīt 4,5 triljonus dolāru. Tomēr plānoto 50 miljardu vietā BRICS līderi vienojās tikai par nepieciešamību atvēlēt "ievērojamus un pietiekamus" līdzekļus bankas efektivitātes nodrošināšanai.

Galvenie klupšanas akmeņi galīgās vienošanās ceļā bija jautājums par finansējama sadali starp projektiem un par jaundibināmās bankas atrašanās vietu. Krievijas vēstnieks Mihails Margelovs sarunā ar AFP izteicās, ka Maskava vēlējusies pakāpeniskāku bankas veidošanas procesu. "Biznesā mēs ticam pieejai soli pa solim," sacīja Margelovs. "Mēs labprātāk runājam par projektiem un tikai pēc tam par nepieciešamo naudas daudzumu."

Tomēr samita iznākums vairo aizdomas, ka tik dažādu valstu apvienībai kā BRICS būs grūti vienoties par rīcību, kas blokam varētu nodrošināt pasaule politikā tādu ietekmi, kura atbilstu to ekonomiskās varenības pieaugumam. "Nebūt nav skaidrs, kā un kur vispār tiks panākta vienošanās par šo institūciju," atzinis Japānas bankas "Nomura" analītiķis Pīters Atards Montaldo. "Tie var būt pieci gadi vai tamlīdzīgi, kamēr attīstības banka patiesi sāks darboties."

Neskatoties uz to, ka vienošanos nav izdevies panākt, BRICS līderi pauduši pārliecību, ka bloka ietekme pasaulē augs.

Uzsverot lielo nozīmi, kādu Pekina piešķir BRICS, jaunais Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins Durbanas bloka samitu bija izvēlējies par pirmo starptautisko forumu, kurā viņš piedalījies valsts galvas statusā. "BRICS attīstības potenciāls ir bezgalīgs," norādīja Sji. "Patiesais BRICS sadarbības potenciāls vēl ir jārealizē."

Šobrīd BRICS kopējais iekšzemes kopprodukts (IKP) veido 25% no pasaules kopējā IKP, bet to kopējais iedzīvotāju skaits - 40% no visiem Zemes iedzīvotājiem.

Samitā līderi panāca zināmu progresu jautājumā arī par 100 miljardus dolāru liela finanšu stabilizācijas fonda izveidi, kas varētu palīdzēt novērst likviditātes krīzes. Iecerētais fonds visumā darbotos līdzīgi pašreizējam Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Bloka līderi apsprieda arī 28 400 kilometru gara optiskās šķiedras kabeļa savienojumu starp BRICS dalībvalstīm, lai "likvidētu atkarību no attīstītajām valstīm kā starpsavienojuma punktiem". "Mēs esam BRICS iedibinājuši kā uzticamu un konstruktīvu apvienību, mūsu centienos ir veidot jaunu globālo attiecību un sadarbības paradigmu," vērtējot samitu, kurā tika pārrunāti arī ārpolitikas jautājumi, izteicās Zuma.

BRICS līderi brīdināja par briesmām, kuras var radīt iespējamais militārais trieciens Irānai, un nāca klajā ar aicinājumu Sīrijas līderiem ļaut valstī ierasties humānās palīdzības organizāciju darbiniekiem, tādējādi acīmredzami mēģinot piešķirt zināmu respektablumu Maskavas un Pekinas nostājai Sīrijas krīzes jautājumā. "Mūs satrauc militāras darbības draudi, kā arī vienpusējas sankcijas," teikts bloka līderu paziņojumā, kas izplatīts, acīmredzot reaģējot uz ASV un Izraēlas paziņojumiem, ka tās nepacietīs ar kodolieročiem bruņotu Irānu. "BRICS apņēmības pārbaudes akmens būs tas, vai [Sīrijas prezidents Bašars al] Asads nekavējoties atļaus ANO [darbiniekiem] šķērsot Sīrijas robežu," norādījuši aktīvisti, kas parakstījuši attiecīgo aicinājumu, prasot izdarīt spiedienu uz Damasku.

Nākamais BRICS samits paredzēts 2014.gadā Brazīlijā, taču bloka līderi tiksies vēl septembrī Krievijā tā dēvētā G20 samita laikā Krievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits