Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Britu karavīra slepkavu aktīvi vervējis slepenais dienests Mi-5

Lielbritānijas slepenie dienesti centušies savervēt Maiklu Adeboladžo, kurš tiek turēts aizdomās par nežēlīgu kareivja noslepkavošanu Londonā – par to intervijā BBC paziņoja viņa draugs Abu Nusaiba. Pēc A. Nusaibas vārdiem, M. Adeboladžo savulaik bijusi saruna ar slepenā dienesta Mi-5 pārstāvjiem, kuri piedāvājuši viņām „pastrādāt organizācijas labā”. Nigērietis tomēr noraidījis šo piedāvājumu.

Uzreiz pēc intervijas, izejot BBC ēkas, Abu Nusaibu apcietināja policija. Skotlendjarda apakšvienība cīņai ar terorismu 31 gadu vecā A. Nusaibas arestu pamatojusi ar aizdomām par „dalību, sagatavošanu vai kūdīšanu” uz terora aktu. Tajā pašā laikā aizturēšana nav tieši saistīta ar karavīra Lī Rigbija slepkavību, kuru izdarīja M. Adeboladžo. Oficiāli nigērietis pagaidām gan ir tikai aizdomās turamais.

A. Nusaiba intervijā BBC atzīmēja, ka iepazinies ar M. Adeboladžo vēl 2002. gads. Viņš arī piebilda, ka bijis šokēts par sava drauga pirms pusgada teiktajiem vārdiem. Kā apgalvoja A. Nusaiba, tobrīd M. Adeboladžo tikko atgriezies no Kenijas. Šajā valstī viņu bez jebkāda iemesla apcietinājušas vietējās varas iestādes, pie kam policisti apcietināto nežēlīgi piekāvuši. Pēc atgriešanās no Kenijas M. Adeboladžo regulāri zvanījuši Mi-5 pārstāvji, „negrasoties atstāt viņu mierā”. Zvanītāji interesējušies, vai M. Adeboladžo ir pazīstams ar kādām konkrētām personām.

Pašlaik A. Nusaiba atrodas apcietinājumā policijas iecirknī Londonas dienvidos. Uzreiz pēc viņa aizturēšanas policisti saņēmuši divus kratīšanas orderus attiecībā uz adresēm britu galvaspilsētas austrumos.

Jāatgādina, ka Lī Rigbijam, Karaliska strēlnieku pulka bundziniekam, 22. maijā Vulvičas rajonā Londonas dienvidaustrumos uzbruka divi melnādaini vīrieši. Uzbrucēji vispirms notrieca karavīru ar automašīnu, bet pēc tam uzbruka viņam ar nažiem un mačetēm. 25 gadus vecais karavīrs mira notikuma vietā no gūtajiem ievainojumiem. Uzbrukuma laikā abi vīrieši sauca Allahu akbar (Allāhs, visuvarenais), bet tad turpat sāka lūgties. Pēc tam viņi asiņu paltī guļošo līķi izvilka uz ielas braucamās daļas.

Aptuveni 20 minūtes līdz policijas specvienības atbraukšanai uzbrucēji netraucēti pastaigājās pa ielu un pozēja garāmgājējiem, kas to iemūžināja savos telefonos. Kādā video redzams M. Adeboladžo, paskaidrojot, kādēļ viņi izdarījuši slepkavību. „Mēs zvēram pie visuvarenā Allāha, ka nekad nebeigsim cīnīties pret jums, ja jūs mūs neliksiet mierā. Jūsu cilvēki nekad nebūs drošībā. Vienīgais iemesls, kādēļ mēs to izdarījām, ir musulmaņi, kas ik dienu mirst no britu karavīru rokām,» mierīgā balsī sacīja vīrietis, kurš asinīm notrieptajās rokās turēja nazi un gaļas cirvi. «Mums viņi ir jāapkauj, tāpat kā viņi apkauj mūs. Aci pret aci un zobu pret zobu. Gāziet savu valdību, viņiem ir vienalga par jums. Vai jūs domājat, ka Deivids Kamerons cietīs, kad mēs iziesim ielās ar ieročiem? Vai jūs domājat, ka mirs politiķi? Nē, tas notiks ar tādiem parastiem cilvēkiem kā jūs un jūsu bērniem. Tādēļ atbrīvojieties no viņiem [valdības]. Pasakiet, lai viņi ved atpakaļ mūsu karavīrus un mēs visi varam dzīvot mierā.”

Pēc policijas ierašanās uzbrucēji metās likumsargu virzienā, tādēļ viņi atklāja uguni, ievainojot abus vīriešus, kuri pēc tam ievietoti divās dažādās slimnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits