Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Britu rakstnieks vēsta par slepenas padomju iekārtas zādzību, izmantojot zemūdeni

Britu rakstnieks Stjuarts Prebls (Stuart Prebble) laidis klajā grāmatu Conqueror noslēpumi: Lielbritānijas slavenākās zemūdenes slepenā vēsture (Secrets of the Conqueror: The Untold Story of Britain's Most Famous Submarine), kurā aprakstīta slepena operācija, ko zemūdenes apkalpe pirms 30 gadiem īstenoja Barenca jūrā, vēsta britu laikraksts The Daily Telegraph.

Pēc S.  Prebla rīcībā esošās informācijas, šīs operācijas laikā britu zemūdenei, kas bija īpaši aprīkota ar ārkārtīgi asām knaiblēm, izdevās iegūt padomju jaunāko hidroakustisko staciju ar visu tās antenu sistēmu. Zemūdene maksimāli pietuvojusies padomju velkonim, kas pārvietoja staciju, bet pēc tam speciālisti pārknieba trosi, pie kuras bija piestiprināta stacija. Viena no lielākajām problēmām bijusi pārkniebt trosi tā, lai padomju jūrnieki domātu, ka trose pārtrūkusi pati.

Pēc stacijas nozagšanas Conqueror to nogādāja neitrālos ūdeņos, bet pēc tam iekārta ar lidmašīnu tika aizvesta uz ASV. Īpaši bīstamu operāciju padarīja fakts, ka, pēc rakstnieka datiem, tā notika padomju teritoriālajos ūdeņos, un ja zemūdene tiktu atklāta, tai, visticamāk, uzbruktu padomju kuģi un aviācija.

S. Prebls arī paziņoja laikrakstam, ka operācija bijusi tik slepena, ka vairākums dokumentu par tās norisi tikuši nekavējoties iznīcināti, kamdēļ viņam bijis  ļoti problemātiski savākt informāciju par padomju hidroakustiskās stacijas zādzību.

Jāatgādina, ka zemūdene Conqueror plašu atpazīstamību iemantoja tajā pašā 1982. gadā, kad Folklendu kara laikā tās apkalpe torpedēja un nogremdēja Argentīnas kreiseri Ģenerālis Belgrano.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits