Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Bušs pirms 11.septembra teroraktiem ignorējis vairākkārtējus brīdinājumus

Kopš 2001.gada sākuma toreizējais ASV prezidents Džordžs Bušs saņēmis vismaz septiņus brīdinājumus par iespējamu Al Qaeda teroristu uzbrukumu, bet neviens no tiem nav ņemts nopietni, vēsta laikraksts The New York Times.

No 2001.gada maija līdz augustam Baltais nams saņēmis virkni brīdinājumu par uzbrukumu, kurā varētu tikt izmantoti spridzekļi un kurā dzīvību zaudētu daudzi cilvēki. Bušam par šiem ziņojumiem bijušas šaubas, un viņš nav spēris nekādus nozīmīgus soļus par lielu sarūgtinājumu Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP), kas nekādi nav spējusi ietekmēt situāciju. Visi šie ziņojumi administrācijā saņemti vēl pirms Buša 2001.gada 6.augusta sanāksmes, kuras tēma bijusi "Osamas bin Ladena nodomi uzbrukt ASV". Tikai dažas nedēļas vēlāk teroristi ar nolaupītām lidmašīnām Manhetenā taranēja Pasaules Tirdzniecības centra debesskrāpjus, nogalinot teju trīs tūkstošus cilvēku. Visa pasaule bija šausmās.

Tagad The New York Times publikācijā "Kurlums pirms vētras" atklāj līdz šim nezināmu agrāku brīdinājumu detaļas. Tie ilustrē pārsteidzošu nolaidību, kādu ASV vadība izrādījusi pirms 11.septembra teroraktiem. Tās autors Kurts Eihenvalds raksta, ka CIP vēl 2001.gada maijā brīdinājusi Balto namu par to, ka "grupa, kas atrodas ASV, gatavo teroraktu".

22.jūnijā administrācijai ziņots, ka Al Qaeda uzbrukumi, iespējams, "ir nenovēršami". Bet vienlaikus Pentagons Baltajam namam ziņojis, ka CIP uzķērusies uz teroristu meliem. Militārais resors bijis pārliecināts, ka bin Ladens pat "palaidis pīli" par gatavošanos teroraktam, lai novērstu amerikāņu uzmanību no Irākas līdera Sadama Huseina.

29.jūnijā Buša administrācijai CIP iesniegusi jaunu ziņojumu. Tajā bijusi iekļauta intervija ar kādu Tuvo Austrumu žurnālistu, kuram bin Ladena līdzgaitnieki stāstījuši par gatavošanos uzbrukumam. Ziņojumā arī uzsvērts, ka "ASV nav bin Ladena dezinformācijas kampaņas mērķis". Baltais nams saņēmis arī vēl citus brīdinājumus.

Zīmīgi, ka pēc 11.septembra teroraktiem Baltais nams, kurš tika pakļauts kritikas ugunij, paziņoja, ka nav saņēmis nevienu brīdinājumu, kurā būtu norādīta uzbrukumu vieta un laiks. Tomēr šāda taisnošanās nav pārliecinājusi cilvēkus, kas uzskata - ja varasiestādes tolaik būtu bijušas maksimāli gatavas, tās spētu traucēt teroristu plāniem un izglābt tūkstošiem dzīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits