Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Čehijas prezidents saniknots par valdības ieceri rīkot referendumu par ES budžeta disciplīnas līgumu

Čehijas prezidents Vāclavs Klauss piektdien asi vērsās pret šīs Centrāleiropas valsts valdību, kritizējot to par ieceri rīkot referendumu par Eiropas Savienības (ES) budžeta disciplīnas līgumu, par kura noslēgšanu pērnā gada beigās vienojās visas bloka valstis, izņemot Lielbritāniju. "Valdībai ir jāpieņem pašai savi lēmumi. Mēs neesam Šveice, kas rīko referendumus par visiem iespējamiem jautājumiem," laikrakstam Lidove Noviny sacīja Čehijas valsts vadītājs.

Viņš arī pieļāva, ka Čehija varētu uzlikt veto dalībai minētajā līgumā, kas prasa, lai ES valstis ievēro budžeta disciplīnu un paredz soda sankcijas par tās pārkāpšanu. Līguma parakstīšana būtu "acīmredzami nesaprātīgs" lēmums, viedokli pauda Klauss, kurš pazīstams ar savu eiroskeptisko nostāju.

Čehijas premjera Petra Nečasa valdība nedēļas vidū paziņoja, ka apsver iespēju rīkot referendumu par ES fiskālās disciplīnas līgumu.

Piektdien kļuva zināms, ka atbilstoši jaunākajam līguma projektam, kas ir stingrāks nekā sākotnējais variants, Eiropas Kopienu tiesa varēs finansiāli sodīt ES valstis, kuras savā konstitūcijā neiekļauj nosacījumu par līdzsvarotu budžetu. Projekts, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā, noteic, ka soda apmērs varēs sasniegt līdz pat 0,1% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). Valstīm, kas parakstīs fiskālās disciplīnas līgumu, gada laikā savā konstitūcijā būs jāiekļauj norma, kas paredz, ka budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 0,5% no IKP. Ja šie griesti tiks pārsniegti, pret pārkāpējvalsti automātiski tiks ieviesti korektīvi pasākumi, liecina līguma projekts.

Eiro zonā neietilpstošās ES valstis ir paziņojušas, ka pirms starpvaldību līguma parakstīšanas konsultēsies ar saviem parlamentiem. Kad Lielbritānija atteicās piedalīties budžeta disciplīnas līgumā, Eiropas Savienībā ir padziļinājušās domstarpības par nepieciešamību parakstīt šo dokumentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits