Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Curiosity veic pirmo izmēģinājuma braucienu un sabojā vēja sensoru

Marsa izpētes pašgājējs robots Curiosity veicis pirmo izmēģinājuma braucienu, atstājot riteņu nospiedumus līdzās savai nosēšanās vietai, teikts ASV kosmosa aģentūras NASA paziņojumā. Robots nobraucis četrus metrus uz priekšu, tad pa 90 grādiem pagriezies pa labi un pabraucis dažus metrus atpakaļ.

„Tas novietoja pašgājēju robotu sešu metru attālumā no vietas, kur tas piezemējās pirms 16 dienām,” vēsta NASA. Curiosity uzņemtajos attēlos arī skaidri redzami tā riteņa nospiedumi uz Marsa.

Vienlaikus NASA paziņoja arī par pirmo Curiosity misiju piemeklējušo neveiksmi: ir izgājis no ierindas viens no Marsa robota vēja sensoriem, ar kuru palīdzību aparāts saņem datus par laika apstākļiem uz Sarkanas planētas virsmas.

Bojājums tika atklāts, veicot visu sistēmu pārbaudes, pirms Curiosity sāks misiju dzīvības pēdu meklēšanai uz Sarkanās planētas. BBC News norāda, ka robota metooroloģisko staciju ir izstrādājuši Spānijas speciālisti. Tā reģistrē apkārtējās vides temperatūru, atmosfēras spiedienu un mitrumu, vēja virzienu un spēku, kā arī ultravioletā starojuma līmeni. Meteoroloģiskās stacijas visas pārējās sistēmas strādā normāli, tomēr vēja sensora iziešana no ierindas pasliktinās meteoroloģisko novērojumu kvalitāti.

Pagaidām nav skaidrs, kādi tieši iemesli noveduši pie sensora bojājumiem. Inženieri pieļauj, ka bojājumus varēja radīt akmeņi, ko uzmeta gaisā Curiosity reaktīvā bremžu sistēma brīdī, ka aparāts nosēdās uz Marsa virsmas.

Jāatgādina, ka Curiosity pirms divām nedēļām nosēdās Marsa ekvatora tuvumā esošajā Geila krāterī. Aparāta nosēšanas vieta par godu mūžībā aizgājušajam zinātniskās fantastikas rakstniekam Rejam Bredberijam jau nodēvēta par „Bredberija nolaišanās vietu”.

Curiosity, kas oficiāli tiek dēvēts par Marsa Zinātnisko laboratoriju, ir aprīkots ar videokamerām un sarežģītu mehānisko instrumentāriju Sarkanās planētas iežu paraugu analīzei, un tas izmaksājis 2,5 miljardus dolāru, kas ir vislielākā summa, kāda līdz šim atvēlēta līdzīgu iekārtu būvei. Gaidāms, ka robots uz Marsa virsmas darbosies vismaz divus Zemes gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits