Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dalailama: Ķīnai ir jāmainās līdz ar jaunā līdera nākšanu pie varas

Ķīnā varas grožus pārņemot jaunajam līderim, jādara gals "slepenībai, cenzūrai un agresivitātei" centienos apklusināt protesta balsis, pirmdien sacīja Tibetas budistu garīgais līderis Dalailama.

Sji Dziņpinam, kurš, kā domājams, kļūs par nākamo Ķīnas prezidentu, "nav citas alternatīvas", kā nākamo gadu laikā pieņemt politiskās pārmaiņas, Jokohamā, netālu no Tokijas, uzrunājot žurnālistus, sacīja tibetiešu līderis.

"Tagad Hu Dziņtao laikmets ir beidzies. Tagad par prezidentu kļūst Sji Dziņpins. Es uzskatu, ka nav citas alternatīvas, kā pieņemt zināmas politiskas pārmaiņas," norādīja Dalailama.

"Hu Dziņtao sāka veidot harmonisku sabiedrību, stabilu sabiedrību. Stabilā sabiedrībā ir jāsamazina plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem. Ir arī vajadzīga neatkarīga tiesu sistēma, brīva prese, likuma vara. Tās ir ļoti, ļoti svarīgas," sacīja tibetiešu līderis. "Tātad mērķis - harmonija, brīnišķīgi. Stabilitāte, brīnišķīgi. Tomēr slepenības, cenzūras uzturēšana, agresīva izturēšanās .. kaut kas ar viņu sistēmu nav kārtībā," norādīja safrāndzeltenā mantijā tērpies mūks. "Es uzskatu - lai radītu patiesu harmoniju, ir vajadzīga atvērtība."

77 gadus vecais Nobela miera prēmijas laureāts arī norādīja, ka demokrātija Ķīnai būtu vislabākā sistēma, lai atrisinātu problēmas, ar kādām tā ir saskārusies, tostarp teritoriālos strīdus ar Japānu.

Sarežģījumu saknē ir pārāk lielais uzsvars uz nacionālismu, norādīja tibetiešu līderis. Mācību materiāli ir "ekstrēmi. Tajos gluži vai apgalvots, ka ķīniešu kultūra ir vislabākā, ķīniešu nācija ir vislabākā", sacīja Dalailama, norādot, ka "iesaistīts ir pārāk daudz emociju, kas nav reālistiski". "Informācijas trūkums" nozīmē, ka daudziem ķīniešiem Japāna saistās tikai ar kara laika nežēlībām.

Tas ir novedis pie antijapāniskajām nekārtībām, kas satricināja Ķīnu pēc tam, kad Tokija bija nacionalizējusi Austrumķīnas jūras salas, uz kurām pretenzijas ir arī Pekinai. Veikali tika izlaupīti, uzņēmumi - nodedzināti. "Pamatā es uzskatu, ka Ķīnai ir vajadzīga Japāna un Japānai Ķīna," sacīja Dalailama, atbildot uz jautājumu, kā Pekina un Tokija varētu pārvarēt domstarpības. "Es uzskatu, ka jums ir jādomā holistiskāk. Mazām domstarpībām nevajadzētu radīt [konfliktu]. Jums ir jādomā plašāk," norādīja Dalailama.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits