Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma atkāpjas no amata

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents Džeikobs Zuma trešdien paziņoja par tūlītēju atkāpšanos no amata pēc tam, kad valdošā partija Āfrikas Nacionālais kongress (ANC) bija draudējusi viņu atcelt, ceturtdien sarīkojot parlamenta balsojumu par neuzticības izteikšanu viņam.

Zuma pusstundu ilgā uzrunā nacionālajā televīzijā sacīja, ka viņš "nonācis līdz lēmumam nekavējoties atkāpties no republikas prezidenta amata".

"Es esmu kalpojis Dienvidāfrikas tautai, cik labi vien spēju. Es esmu mūžīgi pateicīgs, ka tā man uzticēja visaugstāko amatu šajā zemē," teica Zuma.

Zuma, kura reputāciju ir aptraipījušas gadiem ilgi korupcijas skandāli, otrdien bija no ANC saņēmis norādījumus atkāpties no amata.

"Es nebaidos atstāt politisku amatu, tomēr esmu lūdzis savu partiju izskaidrot manus pārkāpumus un iemeslu tās norādījumiem man atstāt amatu," sacīja Zuma, paužot neapmierinātību ar šo procesu.

Korupcijas skandālu un valsts ekonomiskās situācijas pasliktināšanās dēļ ANC zaudē atbalstītājus pirms nākamgad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Domājams, ka Zumas pēctecis būs viceprezidents Sirils Ramaposa, kurš decembrī no Zumas pārņēma partijas vadību un kuram ir domstarpības ar Zumu. Parlaments varētu ievēlēt jauno prezidentu jau ceturtdien vai piektdien.

Ramaposas atbalstītāji vēlas viņu redzēt prezidenta amatā vēl pirms vēlēšanām, kurās ANC var zaudēt savu dominanci pirmo reizi kopš aparteīda beigām 1994.gadā.

"ANC nekad nevajadzētu sašķelties manā vārdā. Tāpēc es esmu nonācis pie līdz lēmumam nekavējoties atkāpties no republikas prezidenta amata," sacīja Zuma savā televīzijas uzrunā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits