Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Abu valstu pārstāvji svinīgajā ceremonijā

Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja atjaunos ceļu un dzelzceļu savienojumus

Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas amatpersonas trešdien simboliskā ceremonijā apliecinājušas apņemšanos nākotnē atjaunot ceļu un dzelzceļu savienojumus pāri robežai.

Seula uzsvēra, ka ceremonija neievadīs praktiskus darbus un ir tikai "apņemšanās izpausme", piebilstot, ka atjaunošanas darbi būs atkarīgi no "progresa Ziemeļkorejas denuklearizācijā un apstākļiem, kas saistīti ar sankcijām".

Ziemeļkorejas augsta ranga amatpersona, kas piedalījās ceremonijā Kesonas dzelzceļa stacijā Ziemeļkorejā, savukārt sacīja, ka Dienvidkorejai jāpārstāj atbalstīt ASV nostāja par sankciju saglabāšanu pret Ziemeļkoreju.

"Ja Dienvidkoreja turpinās lūkoties apkārt, pārbaudot kāda cita viedokli, un turpinās svārstīties, apvienošanos nekad neizdosies panākt," paziņoja Ziemeļkorejas amatpersona.

Dzelzceļa un ceļu savienošana ir viens no pasākumiem divpusējo attiecību uzlabošanā, par ko septembrī vienojās Dienvidkorejas prezidents Muns Džē Ins un Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns.

Pastāvēja bažas, ka vilciens un citi materiāli, kas tika nogādāti Ziemeļkorejā ceremonijas vajadzībām, var tikt uzskatīti par Ziemeļkorejai piemēroto sankciju pārkāpumu, taču ANO Drošības padome atļāva izņēmumu.

Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja šomēnes pabeidza kopīgās ceļu un dzelzceļa pārbaudes, kas veiktas nākotnes projekta vajadzībām.

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV.

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

Taču kopš šī samita Vašingtonas un Phenjanas kodolsarunas ir iestigušas. ASV vēlas, lai Ziemeļkoreja veic detalizētu kodolobjektu un raķešu objektu uzskaitījumu, kas potenciālās vienošanās ietvaros tiktu inspicēti un demontēti, savukārt Ziemeļkoreja uzstāj, ka vispirms ir jāatceļ sankcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits