Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dienvidkorejas prezidents aicina Ziemeļkoreju mācīties no Mjanmas

Dienvidkorejas prezidents Ļi Mjunbaks trešdien aicinājis Ziemeļkoreju mācīties no politiskajām reformām Mjanmā un pielikt punktu desmitiem gadu ilgajai izolācijai.

Uzstājoties ar runu valsts svētkos, Ļi atkārtoti apliecināja savu apņemšanos veidot ciešākas attiecības ar Mjanmu, tajā notikušās demokrātiskās reformas nodēvējot par "neatvairāmu tendenci".

Ļi viesojās Mjanmā pagājušajā mēnesī, kas bija pirmā Dienvidkorejas valsts galvas vizīte šajā valstī kopš 1983.gada, kad toreizējais prezidents par mata tiesu izglābās no Ziemeļkorejas aģentu sarīkota sprādziena, kurā gāja bojā 17 dienvidkorejieši. "Neskatoties uz bagātajiem dabas resursiem un plašo teritoriju, Mjanmai ir tikai 700 ASV dolāru (393 latu) lieli ienākumi uz vienu iedzīvotāju, līdzīgi kā Ziemeļkorejai," norādīja Ļi. Tomēr, pateicoties reformām, izstumtā valsts galu galā ir uzņemta starptautiskajā klēpī, viņš piebilda.

Jau ziņots, ka pēdējā laikā Mjanmā notikušas ievērojamas reformas, kas pamudinājušas starptautisko sabiedrību mazināt valstij piemērotās sankcijas. "Brīvības un reformu globālais vējš, (..) kas pūš cauri Ziemeļāfrikai un tagad Āzijai, ir neatvairāma vēsturiska tendence, kam neviens nevar pretoties," paziņoja Ļi. "Es lūdzu [Mjanmas] prezidentu Teinu Seinu atklāt Mjanmas vēsti par jaunas ēras atklāšanu Ziemeļkorejai," viņš piebilda.

Mjanma jau desmitiem gadu uztur labas attiecības ar Ziemeļkoreju, tomēr pagājušajā mēnesī Ļi vizītes laikā Mjanma apsolīja atturēties no militāras sadarbības ar kodolieročiem bruņoto Ziemeļkoreju.

Kā jau vēstīts, Ziemeļkoreja pēdējo mēnešu laikā ir veltījusi Ļi sevišķi asu kritiku un draudējusi ar "svēto karu", Dienvidkorejas valdību lamājot par žurkām un nodevējiem. Aprīlī Ziemeļkorejas armija draudēja pārvērst daļu Seulas pelnos, šādi atriebjoties Ļi un vairākiem Dienvidkorejas medijiem par Phenjanas vadības apmelošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits