Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Dienvidosetijā panākta vienošanās par politiskās krīzes atrisinājumu

Separātiskajā Dienvidosetijas republikā piektdienas vakarā tika panākta vienošanos par politiskās krīzes atrisinājumu, kas paredz prezidenta Eduarda Kokoiti atkāpšanos no amata.

Vienošanos parakstīja Kokoiti un prezidenta amata kandidāte Alla Džiojeva, kuras uzvaru pagājušajā mēnesī notikušajās vēlēšanās anulēja Dienvidosetijas Augstākā tiesa.

Džiojeva aģentūrai Interfax pastāstīja, ka vienošanās garants ir Krievija šīs valsts prezidenta administrācijas pārstāvja Sergeja Vinokurova personā. Vinokurovs bija starpnieks sarunās par politiskās krīzes atrisināšanu.

Pēc Džiojevas teiktā, Kokoiti atkāpsies no amata sestdien, bet līdz 25.martā paredzētajām prezidenta vēlēšanām prezidenta pienākumu izpildītājs būs premjerministrs Vadims Brovcevs.

Vienošanās nosaka, ka Džiojeva varēs kandidēt 25.martā paredzētajās prezidenta vēlēšanās. Džiojeva aģentūrai Interfax teica, ka vēl neesot izlēmusi, vai to darīs. Vienošanās arī paredz, ka atkāpsies Augstākās tiesas priekšsēdētājs, viņa vietnieks un ģenerālprokurors.

Jau ziņots, ka Dienvidosetijas Augstākā tiesa 29.novembrī anulēja šajā separātiskajā republikā 27.novembrī notikušās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultātus saskaņā ar kuriem vēlēšanās uzvarējusi bijusī izglītības ministre  Džiojeva, un pamatoja savu lēmumu ar to, ka "prezidenta amata kandidātes Allas  Džiojevas atbalstītāji ir pārkāpuši Dienvidosetijas republikas konstitucionālo likumu par prezidenta vēlēšanām".

Augstākā tiesa anulēja vēlēšanu otrās kārtas rezultātus pēc otru kandidātu - ārkārtas situāciju ministru Anatoliju Bibilovu - atbalstošās partijas "Vienotība" iesniegtas sūdzības.

Dienvidosetijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), atsaucoties uz provizoriskiem rezultātiem, 28.novembrī informēja, ka pēc balsu saskaitīšanas 74 no 85 balsošanas iecirkņiem  Džiojeva 27.novembrī prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ieguvusi 56,7% balsu, bet Bibilovs - 40%. Bibilova kandidatūru atbalstīja Krievija.

Pirmajā kārtā 13.novembrī, kurā balotējās pavisam 11 kandidāti, 41 gadu vecais Bibilovs ieguva 25,44% balsu, bet 62 gadus vecā Džiojeva - 25,37% balsu.

Dienvidosetijas republikas prezidents Eduards Kokoiti 29.novembrī paziņoja, ka atkārtotas prezidenta vēlēšanas Dienvidosetijā notiks 25.martā, taču bijusī izglītības ministre Alla  Džiojeva tajās nevarēs kandidēt. Viņa pati gan 1.decembrī paziņoja, ka ievēros savu vēlētāju gribu un no cīņas par prezidenta amatu neatteiksies. Vēlāk arī Kokoiti sacīja, ka  Džiojevai varētu ļaut kandidēt.

Lai risinātu krīzi, Dienvidosetijā ieradās Krievijas prezidenta administrācijas pārstāvis Sergejs Vinokurovs.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzinušas tikai Krievija, Nauru, Nikaragva, Tuvalu un Venecuēla. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits