Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Otrdiena, 11. jūnijs
Mairis, Ingus, Vidvuds

Ēģiptē sākas tiesas prāva pret gāzto prezidentu Muhamedu Mursi

Ēģiptē pirmdien sākusies tiesas prāva pret gāzto prezidentu Muhamedu Mursi un vēl 14 cilvēkiem, kuri apsūdzēti par "kūdīšanu uz slepkavību" saistībā ar 2012.gada decembrī pie prezidenta pils notikušajām asiņainajām Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmēm.

Kopš 3.jūlija apvērsuma armija gāzto prezidentu tur apcietinājumā. Oficiāli Mursi ieslodzījuma vieta netiek izpausta, bet atbilstoši mediju ziņām gāztais prezidents atrodas Toras cietumā - netālu no policijas akadēmijas, kur notiks viņa tiesāšana.

Akadēmijā, kur tika tiesāts arī ilggadējais autoritārais prezidents Hosni Mubaraks, Mursi tika nogādātās ar helikopteru, informēja Kairas Drošības dienesta vadītājs.

Arī pārējie 14 apsūdzētie jau nogādāti tiesā, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta mediji.

Ja Mursi tiks atzīts par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās, viņam var tikt piespriests mūža ieslodzījums vai pat nāvessods.

Mursi atbalstītāji pagājušajā nedēļā paziņoja, ka gāztais prezidents neatzīst tiesu, kas izskatīs viņam izvirzītās apsūdzības, un ir aicinājuši rīkot demonstrācijas Mursi atbalstam.

Gatavojoties Mursi tiesas prāvai, Ēģiptē pastiprināti drošības pasākumi, piesaistīti 20 000 policistu, un varasiestādes apgalvo, ka ir gatavas tikt galā ar jebkuru vardarbības uzliesmojumu.

Jau vēstīts, ka pēc 3.jūlija armijas apvērsuma, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais Ēģiptes prezidents Mursi, valsts varas struktūras izvērsušas plašas represijas pret Mursi pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Arestēti aptuveni 2000 brālības biedru, arī visa organizācijas vadība. Aptuveni tūkstotis brālības biedru nogalināti, drošības struktūrām apspiežot apvērsuma pretinieku protestus.

Pagājušajā mēnesī tiesa lika apturēt Musulmaņu brālības darbību un arestēt visus tās aktīvus.

2011.-2012.gada parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu un teju pusi vietu parlamenta apakšnamā saņēma Musulmaņu brālības politiskā spārna Brīvības un taisnīguma partijas vadītais bloks. Tiesa vēlēšanas vēlāk atzina par "antikonstitucionālām", un parlaments tika izformēts.

Pagaidu valdība 14.augustā visā Ēģiptē izsludināja ārkārtas stāvokli. Sākotnēji tas tika izsludināts "uz mēnesi", tomēr 12.septembrī ārkārtas stāvoklis tika pagarināts vēl uz diviem mēnešiem, ņemot vērā "attīstību un drošības situāciju valstī".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits