Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ēģiptē uzbrukumā pie Izraēlas robežas nošauti 16 karavīri

Ēģiptē nezināmi uzbrucēji svētdien Izraēlas pierobežā nogalinājuši 16 karavīrus un robežsargus, nozaguši divus bruņumašīnas un šķērsojuši robežu.

Izraēlas teritorijā viens no spēkratiem eksplodējis pats, bet otru iznīcinājis armijas helikopters, informēja Izraēlas armijas preses pārstāve. Ēģiptes Veselības ministrija ziņoja, ka nogalināti 16 karavīri un robežsargi, bet kāda drošības dienestu amatpersona atklāja, ka vēl septiņi karavīri ir ievainoti.

Uzbrukums noticis kontrolpunktā netālu no Karemšalomas robežpārejas punkta uz robežas starp Ēģipti un islāmistu grupējuma Hamas kontrolēto Gazas joslu. Ēģiptes oficiālā ziņu aģentūra MENA vēsta, ka uzbrucēji bijuši džihādisti no Gazas joslas. Mediji ziņo, ka pēc uzbrukuma Ēģipte uz laiku slēgusi Rafahas robežpunktu ar Gazas joslu.

Pēc ārkārtas tikšanās ar iekšlietu ministru, izlūkdienesta vadītāju un militārpersonām Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi paudis apņēmību atgūt kontroli pār Sīnāja pussalu pēc šiem uzbrukumiem. Valsts galva apliecināja - viņš devis "skaidras instrukcijas", ka Ēģiptei "pilnībā jāatgūst kontrole pār Sīnāju". Tie, kas pastrādājuši šo "gļēvulīgo" uzbrukumu, un tie, kas darbojušies ar viņiem kopā, par pastrādāto noziegumu dārgi samaksās, sacīja prezidents. "Tie, kas ir atbildīgi par šo noziegumu, tiks notverti un arestēti," solīja Mursi. "Visi redzēs, ka Ēģiptes armija un policija var notvert šos noziedzniekus, lai arī kur viņi būtu. Šiem noziedzniekiem, šiem uzbrucējiem nav vietas mūsu vidū."

Šajā incidentā neviens izraēlietis - nedz civilists, nedz armijas pārstāvis - nav cietis. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu cildināja armiju un drošības dienestu Shin Bet, kas panākuši, ka "tiek izjaukts liels uzbrukums Izraēlas civiliedzīvotājiem". "Tas, kā šie uzbrucēji rīkojušies, no jauna apliecina, ka Ēģiptes varasiestādēm ir jārīkojas stingri, lai Sīnājā atjaunotu drošību un apkarotu terorismu," savukārt sacīja Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks. Rafahas kontrolpunkts uz Ēģiptes un Gazas joslas robežas ir "slēgts līdz turpmākajiem rīkojumiem", vēsta ziņu aģentūra MENA.

Tostarp Gazas joslā valdošā kustība Hamas noraida pieņēmumus, ka uzbrukumā varētu būt iesaistīti palestīniešu teritoriju kaujinieki. "Mēs nosodām šo atbaidošo noziegumu, kurā nogalināti ēģiptiešu karavīri, kā arī apliecinām līdzjūtību upuru ģimenēm, Ēģiptes vadībai un Ēģiptes tautai," teikts Hamas izplatītajā paziņojumā.

Ēģiptes armija, saņēmusi Izraēlas atļauju, pērn uz Sīnāja pussalu nosūtīja tanku vienības, lai tur cīnītos pret islāmistu kaujiniekiem. Atbilstoši Izraēlas un Ēģiptes miera līgumam - Ēģiptes bruņoto spēku klātbūtne Sīnājā ir stipri ierobežota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits