Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Eiropā masalu uzliesmojums; LIC aicina vakcinēties

Eiropā patlaban plaši cirkulē masalu vīruss, kura tālāku izplatīšanos veicina arī liels pret masalām nevakcinēto cilvēku skaits, arī Latvijā gadā vidēji ap 1000 bērnu paliek neaizsargāti pret šo infekcijas slimību,  informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Šogad līdz 11.maijam Francija, Spānija un Beļģija, kā arī citas Eiropas valstis ziņojušas par vairāk nekā 10 000 saslimšanas gadījumiem ar masalām. Infekcija cilvēku aktīvās pārvietošanās rezultātā var izplatīties vairākās valstīs, kā tas vērojams patlaban, uzsver LIC speciālisti.

LIC direktore Baiba Rozentāle norāda, ka Latvijā pēdējos gados ir samazinājies vakcinācijas līmenis pret masalām, kā rezultātā gadā vidēji ap 1000 bērnu paliek neaizsargāti pret šo infekcijas slimību. Viņa uzsver, ka, pieaugot nevakcinēto bērnu skaitam, tiek apdraudēta kopējā sabiedrības imunitāte un arī Latvijā saslimstība ar masalām var kļūt par problēmu.

LIC aicina veltīt lielāku vērību vakcinācijai pret masalām un ir sagatavojis situāciju skaidrojošu vēstuli Ģimenes ārstu asociācijai, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai, Latvijas Pediatru asociācijai un Latvijas slimnīcām. Vēstulē tiek pievērsta uzmanība tam, ka par ikvienu gadījumu, kuram pat uz aizdomu pamata tiek uzstādīta diagnoze masalas, ir jāziņo LIC epidemiologiem, lai savlaicīgi veiktu epidemioloģisko izmeklēšanu un organizētu pretepidēmijas pasākumus. Šie pasākumi ir būtiski, lai pasargātu citus cilvēkus no inficēšanās un saslimšanas ar masalām.

Eiropas Savienības padomes eksperti uzsver, ka visefektīvākais un ekonomiskākais veids infekcijas slimību izplatīšanās novēršanā ir vakcinācija. Kā liecina epidemioloģiskā situācija Eiropas valstīs, masalu uzliesmojums skar galvenokārt pret masalām nevakcinētos vai daļēji vakcinētos iedzīvotājus.

Starptautiskie pētījumi un mediķu pieredze apstiprina, ka nav pamata skeptiskai attieksmei pret vakcinācijas priekšrocībām arī attiecībā uz masalu un masaliņu izskaušanu. Pateicoties pretpotei un bērnu imunizācijai, Eiropas reģionā, piemēram, ir likvidēts poliomielīts. Tāpat Pasaules Veselības organizācija uzskata, ka līdz 2015.gadam iespējams izskaust masalas un masaliņas.

Masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība, kura bieži izraisa plašus uzliesmojumus. Masalas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Tās noris ar drudzi, izteiktu deguna un rīkles gļotādu iekaisumu, konjunktivītu, nedaudz virs ādas paceltiem izsitumiem.

Masalu vīruss var izraisīt smagas komplikācijas - plaušu karsoni, vidusauss iekaisumu, laringītu, traheītu, bronhītu un caureju. Retāk var attīstīties akūts encefalīts. Elpceļu un neiroloģiskās komplikācijas var izraisīt slimnieka nāvi. Augstāka mirstība tiek novērota bērniem, jaunākiem par pieciem gadiem, un personām ar novājinātu imunitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits