Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eksperti: Ziemeļkorejas kodolpoligona demontāža nozīmē arī pierādījumu iznīcināšanu

Ziemeļkorejas organizētā kodolizmēģinājumu poligona pilnīga demontāža starptautisku mediju pārstāvju, bet ne ieroču ekspertu klātbūtnē, tiks izmantota, lai pazudinātu pierādījumus par izmantoto ieroču veidiem, CNN norādījuši aptaujātie eksperti.

Šī poligona neitralizēšana, uzspridzinot tuneļus un tādējādi nobloķējot ieejas objektā, kā arī aizvācot visas novērošanas iekārtas, izpētes ēkas un sargposteņus, plānota no 23. līdz 25. maijam.

Čerila Rofera ir ķīmiķe, kura 35 gadus strādājusi vides attīrīšanas objektos daudzās valstīs, sākot no Igaunijas līdz Kazahstānai, demontējot un iznīcinot kodolbruņojumu, un pārraugot ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Tomēr viņa nav uzaicināto personu lokā, kas novēros Ziemeļkorejas kodolpētniecības vietas demontāžu netālu no Vonsanas pilsētas valsts austrumu piekrastē. Turp uzaicināti un devušies neliels skaits žurnālistu no ASV, Ķīnas, Krievijas un Lielbritānijas, kuri no attāluma varēs vērot raķešu palaišanas vietas demontāžu, taču neviens ieroču un bruņojuma eksperts.

Savukārt profesors Brūss Brehtols, kurš sarakstījis vairākas grāmatas par Ziemeļkoreju, apgalvojis, ka šī noslēpumainības plīvura ēnā savu spēku zaudēs iespēja gūt jebkādus pierādījumus par Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumiem.

"Tur notiekošais ir kaut kas līdzīgs situācijai, ka tu vai es brīvi piekļūtu un varētu rosīties slepkavības vietā," izteicies profesors.

Daži eksperti arī norādījuši, ka šī izmēģinājumu vieta jebkurā gadījumā vairs nav izmantojama, jo pēc nesenajiem sešiem kodolizmēģinājumiem tā sākusi sagrūt. Tomēr Rofere uzsvērusi, ka ekspertiem būtu jādod brīva pieeja izmēģinājumu vietai, lai savāktu paraugu atlikumus.

"Ja es tur tiktu, es prasītu iespēju ņemt paraugus, kā arī ļaut kopā ar mani turp doties ģeologam. Es gribētu veikt radiācijas mērījumus," viņa paudusi, paskaidrojot, ka šī informācija ļautu aptvert ziņs par izmantoto ieroču veidiem.

Ķīnas ģeologi iepriekš secinājuši, ka kalns virs Ziemeļkorejas galvenā kodolizmēģinājumu poligona ir sagruvis šo sprādzienu ietekmē, padarot poligonu nedrošu turpmākiem izmēģinājumiem. Ziemeļkoreja, iespējams, tieši tādēļ paziņojusi par kodolizmēģinājumu un starpkontinentālo raķešu izmēģinājumu programmas apturēšanu.

Jau ziņots, ka ASV, gatavojot potenciālo vienošanos ar Ziemeļkoreju, pieprasījušas tai nodot daļu savu kodolieroču - kodolgalviņas, starpkontinentālās raķetes un citus kodolmateriālus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits