Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ekvadora uz ekvatora būvēs pasaulē augstāko celtni - Saules torni

Ekvadora ambiciozā projektā apņēmusies uzbūvēt pasaulē augstāko celtni, kas piedevām atradīsies uz ekvatora. Debesskrāpis, ko sauks par Saules torni, augstumā sasniegs 1,6 kilometru atzīmi un izmaksās 200 miljonus dolāru (110,8 miljoni latu).

Torņa atrašanās vieta aptuveni 13 kilometru attālumā no galvaspilsētas Kito nav izvēlēta nejauši. Šobrīd tajā atrodas 30 metru augsts obelisks. Tas iezīmē ekvatoru, piesaistot lielu daudzumu tūristu, kuri vēlas nostāties ar katru kāju savā pusē no ekvatora. Ik gadu obelisku apskatīt ierodas ap 900 tūkstošiem cilvēku. Tas atklāts 1979. gadā, lai godinātu XVIII gadsimta franču ekspedīcijas, kurās tika pētīta zemeslodes forma un izmēri.

Galvenais debesskrāpja būvniecības idejas virzītājs ir Pičinčas provinces gubernators Gustavo Baroha, kurš prognozē, ka Saules tornis piesaistīšot trīsreiz vairāk cilvēku nekā obelisks. «Mēs vēlamies, lai tā būtu globāla ikona, kas atspoguļotu to, kas mēs esam,» G. Barohu citēja ziņu aģentūra AFP.

Kā skaidroja provinces vicegubernatore Marsela Kostalesa, tornis iecerēts kā Ekvadoras pirmiedzīvotāju (Qiutu-Cara) kultūras godinājums. Tieši Ekvadoras pirmiedzīvotāji pirmie noteikuši iedomāto līniju apkārt zemeslodei.

Projektam netrūkst arī kritiķu. Pičinčas Arhitektūras asociācijas prezidents Alberto Andīno nekavējās pārmest Dubaijai raksturīgo dzīšanos pakaļ mūsdienīgām būvēm, liekot ciest apkārtējai dabai.

Kamēr vien netiks uzcelts Saules tornis, pasaulē augstākās celtnes gods aizvien piederēs Apvienoto Arābu Emirātu Dubaijas pilsētā atrodamajam tornim Burj Khalifa, kas ir aptuveni divreiz zemāks par Ekvadorā iecerēto augstceltni. 828 metrus augstā Burj Khalifa atklāta 2010. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits