Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Visdrošākais evakuācijas scenārijs būtu no alas izsūknēt ejās sakrājušos ūdeni, ko glābēji arī šobrīd cenšas panākt

Elites nirējs par glābšanas operāciju Taizemē: Ja bērniem būs jānirst, būs upuri

Bijušais ASV flotes elites specvienības SEAL karavīrs Keids Kourtlijs sarunā ar amerikāņu raidorganizāciju CNN brīdinājis - ja glābēji Taizemē alā iesprostotos zēnus nolems evakuēt, liekot viņiem nirt cauri šaurajām un ar duļķainu ūdeni pilnajām ejām, visi galā netiks - būs upuri.

Lielākā daļa no SEAL vienības vīriem ir elitāri nirēji, kuri spēj zem ūdens ne tikai pārvietoties, bet veikt dažādus augstas sarežģītības pakāpes uzdevumus, un Kourtlijs bija viens no šādiem vīriem. 

Viņš brīdina - ja pat pieredzējušiem nirējiem nokļūšana līdz zēniem un atpakaļ ir sarežģīts un izaicinošs uzdevums, tad vien padsmit gadus veciem zēniem, kuri teju divas nedēļas pavadījuši alā un ir novārguši, turklāt nekad nav niruši, tas ir faktiski neiespējami. Jāatgādina, ka speciālistiem, lai nokļūtu līdz alā iesprostotajai grupai, nepieciešamas piecas līdz sešas stundas.

"Novērtēsim situāciju. Mēs esam viņus atraduši, viņiem tagad ir pārtika, ūdens, pajumte, nav dzīvībai bīstamu traumu. Viņiem ir sakari ar ārpasauli un viņus uzrauga profesionāli mediķi. Ņemot visu šo vērā, es situāciju vērtētu kā relatīvi stabilu un dzīvību neapdraudošu. Neērtu, bet stabilu un dzīvību neapdraudošu. Tas nozīmē, ka mums ir laiks, un šajā laikā ir iespējams veikt visu evakuācijas scenāriju risku analīzi," CNN intervijā ar Skype starpniecību komentēja Kourtlijs.



Aizvien izskan versija par to, ka zēniem var nākties nirt, lai nokļūtu brīvībā. "Es uzskatu, ka tam būtu jābūt pašam pēdējam risinājumam. [..] Ja mēs liksim vienpadsmitgadniekam nirt tur, kur nirt bija izaicinoši profesionāļiem, man nepatīk to teikt, bet daļa no šiem bērniem ies bojā centienos izkļūt no alas," skarbs vērtējumā ir bijušais SEAL karavīrs, kurš pats zem ūdens dažādās operācijās un mācībās pavadījis simtiem stundu. 

Viņš atgādina, ka mūsdienās nevajadzētu būt problēmām ar gaisa kuģiem līdz notikuma vietai nogādāt jaudīgus sūkņus, kuri spēj sekunžu laikā no ūdenstilpnēm izsūknēt milzīgu apjomu ūdens. 

Jau vēstīts, ka šobrīd glābējiem pieejamie sūkņi strādā ar pilnu jaudu, un ir parādījusies cerība, ka ūdeni no alu ejām varētu izsūknēt pietiekamā daudzumā, lai zēnus varētu droši izvest virszemē, pirms sākas jaunas lietavas un ejas atkal applūst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits