Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Forbes: Meksikānis Karloss Slims ir bagātākais cilvēks pasaulē trešo gadu pēc kārtas

Žurnāls Forbes trešdien publicēja ikgadējo pasaules miljardieru sarakstu, kura augšgalā trešo gadu pēc kārtas ir Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims.

Akciju tirgu krituma dēļ Slima bagātība gada laikā ir sarukusi no 74 miljardiem ASV dolāru līdz 69 miljardiem ASV dolāru. Pēdējā gada laikā bagātība samazinājusies septiņiem no 20 miljardieriem saraksta augšgalā, tostarp Slimam, Vorenam Bafetam un Lerijam Elisonam.

Otrajā vietā tāpat kā pērn ir ASV datoru programmatūras kompānijas Microsoft dibinātājs Bils Geitss, kura bagātība gada laikā pieaugusi no 56 miljardiem dolāru līdz 61 miljardam dolāru. Geitsam izdevies kļūt turīgākam, neraugoties uz to, ka viņš pēdējos gados ziedojis 28 miljardus dolāru globāli nozīmīgiem mērķiem, tostarp AIDS un poliomielīta apkarošanai.

Trešajā vietā vēl arvien ir ASV investīciju baņķieris Vorens Bafets, kura bagātība gada laikā sarukusi no 50 miljardiem dolāru līdz 44 miljardiem dolāru.

Ceturtajā vietā tāpat kā pērn ir Francijas luksusa preču grupas LVMH dibinātājs un vadītājs Bernārs Arno ar 41 miljardu dolāru. Viņa bagātība arī pērn bija 41 miljards dolāru. Piektajā vietā ir Spānijas modes preču ķēdes Zara īpašnieks Amansio Ortega, kura bagātība gada laikā pieaugusi par 6,5 miljardiem dolāru līdz 37,5 miljardiem dolāru.

Nākamās piecas vietas ieņem ASV programmatūras firmas Oracle līdzdibinātājs un vadītājs Lerijs Elisons, Brazīlijas kalnrūpniecības magnāts Eike Batista, kompānijas H&M īpašnieks Stefans Pēšons no Zviedrijas, Honkongas investors Li Kašins un Vācijas lielveikalu ķēdes Aldi īpašnieks Karls Albrehts.  

Forbes sarakstā ir pavisam 1226 miljardieri, kuriem kopā pieder 4,6 triljoni dolāru, un abi šie skaitļi ir jauni rekordi. 425 no cilvēkiem šajā sarakstā ir amerikāņi, un no 20 turīgākajiem miljardieriem 11 ir amerikāņi.

Krieviju pārstāv 96 miljardieri, no kuriem turīgākais ir dzelzsrūdas un tērauda rūpnieks Ališers Usmanovs, kas ar 18,1 miljardu dolāru ierindojies saraksta 28.vietā. Ķīnu (neskaitot Honkongu) pārstāv 95 miljardieri, Vāciju - 55, Indiju - 48, Lielbritāniju - 37, Ķīnas īpašo administratīvo rajonu Honkongu - 37, Brazīliju - 36, Kanādu - 25, Japānu - 24, Taivānu - 24 miljardieri.

No sarakstā iekļautajiem miljardieriem 460 savu bagātību pēdējā gada laikā ir vairojuši, bet 441 miljardierim tā ir samazinājusies.

117 pērnā gada miljardieri ir izkrituši no saraksta, sarūkot cenām preču biržās un Āzijas tirgos. Vēl 12 miljardieri no pērnā gada saraksta ir miruši, tai skaitā kompānijas "Apple" dibinātājs Stīvs Džobss, kura vietu ieņēmusi viņa atraitne Lorīna Pauela-Džobsa. Pērn Forbes miljardieru sarakstā bija 1210 cilvēki, bet šogad - tikai par 16 miljardieriem vairāk.

Indijas tēraudrūpniecības magnāts Lakšmi Mitals pirmoreiz kopš 2004.gada vairs nav starp 20 turīgākajiem miljardieriem, jo viņa galvenā uzņēmuma ArcelorMittal akciju cenu krituma dēļ viņa bagātība gada laikā sarukusi par 10,4 miljardiem dolāru līdz 20,7 miljardiem dolāru. Kritums Āzijas akciju tirgos arī izraisījis Ķīnas miljardieru skaita samazināšanos no 115 pērn līdz 95 šogad.

Eiropas ekonomikas krituma dēļ Āzijas-Klusā okeāna reģionā jau otro gadu pēc kārtas ir vairāk miljardieru nekā Eiropā: attiecīgi 315 un 310.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits