Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Francijas veikts kodolizmēģinājums Mururoas atolā 1971. gadā

Franciju sūdz tiesā par kodolizmēģinājumiem Polinēzijā

Starptautiskajā krimināltiesā (SKT) Hāgā ir iesniegta sūdzība pret Franciju par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar kodolizmēģinājumiem, kas tika veikti Klusā okeāna dienvidos, otrdien paziņoja Franču Polinēzijas opozīcijas līderis Oskars Temaru.

"Mēs ar lielu pienākuma un apņēmības sajūtu 2. oktobrī iesniedzām sūdzību Starptautiskajā krimināltiesā par noziegumiem pret cilvēci," ANO mītnē Ņujorkā sacīja Temaru, kurš ir arī bijušais Franču Polinēzijas prezidents. "Šīs lietas mērķis ir saukt visus dzīvos Francijas prezidentus pie atbildības par kodolizmēģinājumiem mūsu zemē."

"Mēs to esam parādā visiem cilvēkiem, kas miruši no kodolkoloniālisma sekām," teica Temaru, runājot ANO dekolonizācijas komitejas sanāksmē par Franču Polinēziju.

Francijas aizjūras teritorija Franču Polinēzija ar apmēram 290 000 iedzīvotāju mūsdienās ir vislabāk pazīstama ar tūristu iecienīto Taiti salu. Tomēr tās Mururoas un Fangataufas atolos tika sarīkoti 193 kodolizmēģinājumi trīs gadu desmitu laikā, līdz deviņdesmitajos gados toreizējais Francijas prezidents Žaks Širaks izbeidza šo programmu.

Francija no 1960. līdz 1996.gadam sarīkoja pavisam 210 kodolizmēģinājumus, kas lielākoties notika Polinēzijā, bet daži – Sahāras tuksnesī. Tajos piedalījās apmēram 150 000 civilpersonu un militārpersonu, no kurām vairākiem tūkstošiem vēlāk radās nopietnas veselības problēmas. No apmēram 1000 cilvēkiem, kas iesniedza sūdzības pret Franciju, tikai aptuveni 20 ir saņēmuši kompensācijas.

"Mēs uzskatām par Francijas kodolizmēģinājumus par tiešu kolonizācijas rezultātu," sacīja Temaru. Viņš piebilda, ka kodolizmēģinājumi tika uzspiesti saliniekiem "ar tiešiem draudiem noteikt militāru pārvaldi, ja mēs atteiktos".

Francija tikai 2010. gadā pieņēma likumu, kas apstiprina kompensāciju piešķiršanu armijas veterāniem un civilistiem, kuru saslimšana ar vēzi var būt saistīta ar kodolizmēģinājumu programmu.

Top komentāri

Vārds
V
Cik daudz komentāru šeit jau būtu, ja to būtu darījuši krievi! Bet tā kā Francija, tad izskatās, ka visiem tūdaliņiem vienalga.
hmmm
h
Āfrikas, Polinēzijas, daudz Āzijas teritoriju problēma ir tā, ka tās netika nokolonizētas līdz galam. Dzīve pierāda, ka šamējie tā arī nespēj uzbūvēt veiksmīgas sabiedrības, bet vēlas dzīvot tur, kur ir eiropeiskā civilizācija - vai tā būtu ES, vai ASV vai Austrālija. Paradokss ir tajā, ka tie melnādainie afro-amerikāņi, kuri gaudo, ka sliktias baltais cilvēks to senčus pirka verdzībā (nepieminot, ka pārdevēji bija viņu melnādainie cilšu virsaiši), šodien sēdētu laivās un censtos nelegāli iebraukt tajās pašās ASV. Ja TIK DAUDZ dažādas ciltis apgalvo, ka viņām attīstīties neļāva eiropeiskā civilizācija, tad kur ir VEIKSMES STĀSTI pēc baltā cilvēka atkāpšanās? Šeit neiet runa par rasismu, gluži pretēji, verdzība ir bijusi visos kontinentos un etnosos, taču eiropieši ir vienīgie, kuri BRĪVPRĀTĪGI atteicās no verdzības, pasludinot brīvību par pamatvērtību.
Es
E
Neaizmirstisim kuri tad ir nosviedusi pirmie japaniem uz galvas divas atombumbas. Vai tad tie nebija musu sabiedrotie amerikani. Un ari nevajadzetu aizmirst kuri tad no musu sabiedrotajiem ir sakusi pirmo un otro pasaules karus. Un ilgaja vesture,cik karus ir krievi sakusi,, ta lai mirstu miljoni cilveku. Jus ar to pretkrieviskumu pa visam ar smadzenem nedraudzejaties. Paldies dievam ka krieviem ir savas atombumbas,citadi musu sabiedrotie jau sen butu uz viniem uzsviedusi kadu bumbinju un diemzel mes atrodamies blakus u pec tam nebutu ne krievu , ne mus. (Atvainojiet man ar garumzimju podzinu ir problemas). Ar cienu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits