Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

G8 spriež par klimatu un ekonomiku

Lielā astoņnieka (G8) līderu sanāksmē Itālijā ceturtdien lielākā uzmanība tika pievērsta pasaules klimata problēmu risināšanai un globālās ekonomikas krīzes mazināšanai. G8 līderiem pievienojās vairāku jaunattīstības valstu vadītāji, lai kopīgiem spēkiem panāktu vienošanos par visas pasaules nākotnei svarīgu jautājumu risināšanu.

Sanāksmes dalībnieki nolēma, ka jādara viss iespējamais, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija, rēķinot mūsu planētas vidējās temperatūras pieaugumu kopš industriālā laikmeta sākuma. Tiesa gan, bagāto un jaunattīstības valstu vidū nav vienprātības par to, kam vajadzētu uzņemties lielāko nastu vides piesārņojuma ierobežošanā. Tādas valstis kā Ķīna un Indija nevēlas uzņemties pārmērīgas saistības, kas varētu apgrūtināt ekonomikas izaugsmi. Jaunattīstības valstis apgalvo, ka par līdzšinējo atmosfēras piesārņojumu atbildīgas bagātās valstis, tādēļ tām jāuzņemas lielākā atbildība par globālās sasilšanas ierobežošanu.

Vides aizsardzības organizācijas uzskata, ka bagāto valstu pienākums ir palīdzēt jaunattīstības valstīm ar finansējumu un modernām tehnoloģijām, kas veicinātu videi draudzīgākas ekonomikas attīstību. Šādu viedokli atbalsta arī ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns. "G8 līderiem jāapzinās sava vēsturiskā atbildība par cilvēces nākotni," uzsver Bans Ki Muns.

G8 līderi pārrunāja arī pasaules ekonomikas stāvokli un vienojās, ka nedrīkst pieļaut protekcionisma atdzimšanu, jo tas vēl vairāk padziļinātu krīzi. Lielvalstu līderi nolēma, ka nākamgad vajadzētu pabeigt Dohas raunda sarunas par brīvās tirdzniecības veicināšanu. Šīs sarunas turpinās jau kopš 2001.gada, bet vairākkārt nonākušas strupceļā, jo lielvalstis negrib piekāpties tādos jautājumos kā lauksaimniecības subsīdiju samazināšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits