Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Galveno Briseles lidostu un metro satricina sprādzieni; 31 upuris (papildināts 20:03)

Zaventemas lidostā, kas ir Briseles galvenā lidosta, otrdien nogranduši divi sprādzieni, vēsta BBC. Pašlaik apstiprināts, ka sprādzienos lidostā un Briseles metro sistēmā bojā gājis 31 cilvēks, bet 270 ievainoti.Beļģijas prokuratūra paziņojusi, ka sprādzieni ir teroristu-pašnāvnieku sarīkoti.

Atbildīdu par teoraktu uzņemusies teroristiskā organizācija Islāma valsts.

Beļģijā pēc sprādzieniem Briselē izsludinātas trīs sēru dienas.

"Visi valsts karogi pie sabiedriskajām ēkām līdz ceturtdienai būs pusmastā," paziņoja Beļģijas premjerministra preses pārstāve.

Jau vēstīts, ka sprādzienos, kas otrdien notika Briseles lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, nogalināts 31 cilvēks, bet 270 guvuši ievainojumus.

Beļģu izdevuma DH.be publiskojis attēlu, kurā, iespējams, redzami spridzinātāji. Pagaidām nav oficiāli apstiprināts, ka lidostas novērošanas kameru fiksētajā attēlā redzamās personas ir likumsargu aizdomās turētie, bet DH.be norāda uz attēla detaļu - abiem vīriešiem, kuri stumj bagāžas ratiņus, kreisajā rokā uzvilkts cimds. Tiek spekulēts, ka tādējādi uzbrucēji varētu būt slēpuši spridzekļu detonēšanas ierīci.



Atbilstoši mediju sniegtajai informācijai sprādzienos Zaventemas lidostā gājuši bojā 11 cilvēki, bet netālu no Eiropas institūcijām esošajās Šūmana un Mālbēkas metro stacijās - 20 cilvēki.

Beļģijā izsludināts augstākais terorisma draudu līmenis, cilvēkiem ieteikts nepamest telpas un nemainīt savu pašreizējo atrašanās vietu.

Sociālajos tīklos neilgi pēc sprādziena ievietotajos foto bija redzams, kā no lidostas termināļa ceļas dūmi. Uzreiz pēc eksplozijām lidostas administrācija vietnē Twitter mudināja cilvēkus uz lidostu nebraukt.


Sprādzieni notikuši sektorā, kurā pasažieri gaida izlidošanu. Sky News žurnālists Alekss Rosi, kurš atradās lidostā sprādzienu brīdī, ziņu aģentūrai Reuters pastāstīja, ka "varēja just, kā nodreb visa celtne. Bija arī putekļi un dūmi. Devos virzienā, kur atskanēja sprādzieni. Redzēju šokētus, apjukušus cilvēkus. Ļaudis runā, ka tie bijuši teroristu uzbrukumi," atklāja Rosi.

Beļģu mediji ziņo, ka pirms sprādzieniem Briseles lidostā esot atskanējuši arī šāvieni. Tāpat aculiecinieki dzirdējuši, ka brīdi pirms sprādzieniem atskanējuši kliedzieni arābu valodā.

Lidosta evakuēta, vadoties pēc ārkārtas situāciju plāna. Visi reisi ir atcelti. Lidosta būs slēgta vismaz līdz trešdienas rītam.

Arī Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic reiss BT602, kam no Zaventemas lidostas ceļā uz Rīgu bija jādodas plkst.9:55, ir atcelts, liecina informācija aviokompānijas mājaslapā. Savukārt airBaltic lidmašīna, kurai Briselē bija jānosēžas plkst.10, novirzīta uz Ljēžu.

Latvijas aviokompānija airBaltic informē, ka trešdien un arī ceturtdien no rīta reisi uz un no Briseles ir atcelti, informē airBaltic.

airBaltic klienti, kuri iegādājušies aviobiļetes uz 22. marta reisiem BT601, BT602, BT603, BT604 un 23. marta reisiem BT601, BT602 tiek laipni aicināti sazināties ar airBaltic zvanu centru un darbiniekiem, lai rastu ceļošanas alternatīvas. Ietekmētajiem pasažieriem airBaltic piedāvās alternatīvus reisus uz un no Amsterdamas un Parīzes, piedāvājot lielāka izmēra lidmašīnas, lai tās spētu uzņemt pēc iespējas lielāku pasažieru skaitu.

airBaltic izsaka nožēlu par sagādātajām neērtībām un izmaiņām ceļojumu plānos. airBaltic atgādina saviem klientiem, ka ārkārtas situācijas dēļ drošības kontrole un ceļošana var aizņemt vairāk laika nekā parasti, un aicina pasažierus sekot aktuālajai informācijai par reisu statusu lidostu un aviokompānijas mājaslapā, kā arī airBaltic sociālajos medijos.

Eiropas Parlamenta pārstāvis Ģirts Salmgriezis portālam Diena.lv pastāstīja, ka šajā institūcijā darbs pašlaik nav ietekmēts. Pašlaik notiekot saziņa ar šajā institūcijā strādājošajiem, lai noskaidrotu viņu atrašanās vietu. Tas būtiski, ņemot vērā, ka daudzi šajās dienās izmanto iespēju doties Lieldienu brīvdienās. 

Jāatgādina, ka aizvadītās nedēļas piektdienā Beļģijas likumsargiem izdevās dzīvu aizturēt Salāhu Abdeslāmu, kurš ir galvenais aizdomās turētais par Parīzes slaktiņu organizēšanu un pēdējais no uzbrucējiem, kurš palicis dzīvs.

Latvijas Ārlietu ministrija vērš uzmanību, ka Latvijas valstspiederīgie, kuri šobrīd atrodas Briselē un kuriem ir nepieciešama konsulārā palīdzība, tiek aicināti sazināties ar Latvijas vēstniecību Beļģijā pa tālruni +32 2 2383 236 vai arī +32 477 182 435.

Sociālajā tīklā Facebook ir izveidota drošības pārbaude jeb safety check, kas piedāvā iespēju lietotājiem, kas šobrīd atrodas Briselē un tās reģionā, paziņot par sevi draugiem un tuviniekiem. Ministrija aicina Latvijas valstspiederīgos, kas ir Briselē, Beļģijā, izmantot šo iespēju. Sekojiet saitei https://www.facebook.com/safetycheck/brusselsexplosions-march2016/

Informācija tuviniekiem Latvijā pieejama, sazinoties ar Konsulāro departamentu pa tālruni: +371 67016 364.

Ārlietu ministrija aicina ceļotājus no Latvijas, kuri atrodas vai tuvākajā laikā plāno doties uz Beļģiju, rūpīgi sekot līdzi aktuālajai informācijai Latvijas un Beļģijas plašsaziņas līdzekļos par drošības situāciju Briselē un Briseles galvaspilsētas reģionā un iespējamiem pārvietošanās ierobežojumiem. Ārkārtas situācijā nekavējoties jāsazinās ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26 33 77 11 vai e–pastu: [email protected]. Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties Konsulārajā reģistrā.

Tikmēr Drošības policija medijiem izplatījusi paziņojumu, ka Latvijā terorisma draudu līmenis aizvien ir zems. Drošības policijas rīcībā nav informācijas, kas liecinātu par nepieciešamību paaugstināt terorisma draudu līmeni atsevišķos objektos vai valstī kopumā. Vienlaikus Drošības policija preventīvos nolūkos sniedz konsultācijas kritiskās infrastruktūras objektu amatpersonām, kuras ir atbildīgas par fiziskās drošības pasākumiem. Drošības policija uztur nepārtrauktus kontaktus ar citu Eiropas valstu partneru dienestiem.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits