Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Grībauskaite nekandidēs uz ANO ģenerālsekretāra amatu

 Lai gan vairākas nevalstiskās organizācijas minējušas Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti kā iespējamo kandidāti Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāra amatam, tomēr viņa uz šo amatu nekandidēs, ziņu aģentūrai BNS otrdien paziņojusi prezidentes preses sekretāre Daiva Ulbinaite.

ANO vadītāju desmitiem gadu lielākoties aizklāti izraudzījušās piecas Drošības padomes pastāvīgās locekles - Lielbritānija, Ķīna, Francija, Krievija un ASV, bet šogad pirmo reizi dalībvalstis aicinātas atklāti pieteikt savus kandidātus. Šāda vēstule nosūtīta visām 193 ANO dalībvalstīm, un tajā aicināts "pieteikt kandidātus ar apliecinātām vadības un pārvaldes spējām, plašu pieredzi starptautiskajās attiecībās un spēcīgām diplomātiskajām, komunikācijas un valodu prasmēm".

Ģenerālsekretāra amatā parasti cits citu nomainījuši dažādu pasaules reģionu pārstāvji, lai gan ANO hartā nav norāžu uz tieši tādu kārtību. Daudzi novērotāji domā, ka šoreiz varētu būt kārta Austrumeiropai, kas nekad vēl nav bijusi pārstāvēta šajā amatā, un ietekmīgas nevalstiskās organizācijas aizvien aktīvāk iestājas par domu, ka pienācis laiks šīs organizācijas vadību beidzot uzticēt sievietei.

Kampaņas WomanSG.org un 1for7billion.org iespējamo kandidātu skaitā minējušas arī Lietuvas prezidentes vārdu, tomēr lielākā daļa analītiķu uzskata, ka Krievija varētu izmantot veto tiesības, lai bloķētu viņas kandidatūru.

ANO Ģenerālās asamblejas prezidents Mogenss Liketofts paziņojis, ka pirmās kandidātu noklausīšanās notiks marta beigās un aprīļa sākumā, ļaujot dalībvalstīm uzdot jautājumus par viņu prioritātēm. Izvēlēšanās process sāksies jūlija beigās.

Nākamais ģenerālsekretārs amatā stāsies 2017.gada 1.janvārī, nomainot pašreizējo organizācijas vadītāju Banu Gimunu, kas šai amatā būs nostrādājis divus piecu gadu pilnvaru termiņus.

Kā ziņots, arī bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga atzinusi, ka neplāno kandidēt uz ANO ģenerālsekretāra amatu. To aģentūrai LETA decembrī apliecināja viņas sekretāre Daina Lasmane.

"Nekandidēju, jo 2006.gada ANO Drošības padomē saņēmu Krievijas veto un nedomāju, ka viņu attieksme pret mani būtu mainījusies," sacīja eksprezidente.

Tikmēr Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš sarunā ar aģentūru LETA iepriekš pauda viedokli, ka Vīķei-Freibergai būtu ievērojamas izredzes ieņemt ANO ģenerālsekretāra amatu, ja viņa pieņemtu lēmumu uz to kandidēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits