Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Grībauskaite: Trampa dēļ Eiropai jāapgūst jaunas iemaņas un jāsāk vairāk paļauties uz sevi

Jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa pirmā darba nedēļa liecina par "tvitera diplomātijas ēras sākumu" - izaicinājumu, ar ko Eiropas Savienībai būs jātiek galā, reizē mācoties arī vairāk paļauties pašai uz sevi, piektdien uzsvērusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Tomēr vienlaikus viņa norādījusi, ka Trampa paziņojumi sociālajos tīklos rūpīgi jāizvērtē un tie nebūt vienmēr liecina par pārmaiņām ASV politikā. Tikpat svarīgi ES valstīm ir arī vairāk saliedēties, pašām uzņemoties lielāku atbildību par Eiropas nākotni, uzskata Lietuvas prezidente.

"Runājot par jaunā prezidenta pirmo darba nedēļu, mēs sakām, ka tā bijusi ļoti intensīva, citāda. Mēs redzam, ka sākusies "tvitera diplomātijas ēra". Tas nozīmē straujāku un, iespējams, arī autentiskāku diplomātiju. Tātad ar šiem izaicinājumiem būs jāiemācās strādāt," žurnālistiem pirms ES samita Maltas galvaspilsētā Valletā izteikusies Grībauskaite.

Pēc viņas teiktā, Eiropas Savienībai nāksies apgūt šo nekonvencionālo diplomātiju, ieklausoties signālos, ko sociālajā telpā raidījis Tramps, taču izvērtējot tos kritiski un neuztverot burtiski.

"Ja kaut kas paziņots internetā, tas nebūt nenozīmē, ka tas tiks īstenots dzīvē. Mēs jau Apvienoto Nāciju Organizācijā dzirdējām ASV vēstnieces runu par Ukrainu, kurā tika pausta tieši tāda pati attieksme pret situāciju kā mūsējā. Tātad es uzskatu, ka mums ciešāk jāsaliedējas un mazāk jāreaģē uz to, kas paziņots internetā," sacījusi Lietuvas prezidente.

Lai gan ES Maltas samita darba kārtībā kā galvenās tēmas iecerēti jautājumi par migrantu plūsmas ierobežošanu no Lībijas un turpmāko rīcību pēc Lielbritānijas lēmuma izstāties no ES, tomēr bloka valstu līderiem savā pirmajā tikšanās reizē pēc ASV prezidenta inaugurācijas nāksies runāt arī par to, kā nodrošināt lielāku savstarpējo vienotību bažās par Trampa attieksmi pret transatlantiskajām saistībām.

Tikai dažas dienas pirms pašreizējās ES prezidētājvalsts Maltas rīkotā samita Eiropadomes prezidents Donalds Tusks aicināja dalībvalstu līderus būt vienotiem, brīdinot par bloka nākotnes apdraudējumiem un līdzās Krievijai, Ķīnai, islāma ekstrēmismam un iekšējam populismam pieminot Trampa "satraucošos izteikumus".

"Satraucošie jaunās ASV administrācijas paziņojumi (..) padara mūsu nākotni grūti prognozējamu," vēstulē ES līderiem rakstīja bijušais Polijas premjers.

Grībauskaite, komentējot šo vēstuli, paudusi viedokli, ka Tuska paziņojums ir viņa personiskais viedoklis.

Top komentāri

Alla Borisovna
A
Istenībā viņai taisnība. Varbūt šādā aspektā Trampa ievēlēšana nāks Eiropai par labu.
Republika
R
Gribauskaitei vajadzētu vairāk turēt mēli aiz zobiem un tad nevajadzēs ne amerikāņus, ne NATO un baidīties nevajadzēs!
Arturs Nagliņš
A
Austrumeiropas plebeja nekaunīgi murgi. Labi ir zināms, ka Lietuva, Latvija, Igaunija Rietumeiropai maisās pa kājām ar amerikāņu pēcpuses laizīšanu. Baltijas "valstis" ir Eiropas kauna traips.Bet vispār pareizi, baltiešiem jāatradinās no lielā garduma - amerikāņu pēcpusēm. Cūkas, nožēlojamie pagāni. Lietuvieši Eiropā pēdējie pieņēma kristietību un visu mūžu laizīja poļu dibenus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits