Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Gruzijas premjers: Būtu jāizmeklē 2008. gada kara laikā Saakašvili pieņemtie lēmumi

Gruzijas premjerministrs Bidzina Ivanišvili trešdien izteica atbalstu ierosinājumam izvērtēt prezidenta Mihaila Saakšvili lēmumus, kas tika pieņemti 2008.gada kara laikā.

Pēc Ivanišvili teiktā, šāda izmeklēšana "nekaitētu Gruzijas vai iepriekšējās valdības tēlam. Mums ir jāzina, kas notika". "Izjautāšana tiesā ir civilizēta norma, un, ja, tas ir nepieciešams, prezidentam tas ir jāsaprot. Prezidenta izjautāšana tiesā ir normāla metode," skaidroja Gruzijas premjerministrs.

Ivanišvili trešdien arī pauda pārliecību, ka Saakašvili konflikta laikā rīkojies neatbilstoši toreizējai situācijai. Pēc viņa domām, tas, ka Gruzijas bruņotie spēki uzsāka uzbrukumu, pirms Krievijas karavīri bija šķērsojuši robežu, nav attaisnojama rīcība, un Ivanišvili arī uzskata, ka būtu bijis iespējams atrisināt konfliktu, piesaistot starptautiskos novērotājus.

Gruzijas un Krievijas kara "tēma ir noslēpumu apvīta. Man personīgi ir daudzi jautājumi," atklāja premjerministrs. "Es uzskatu, ka mūsu toreizējā valdība prezidenta vadībā tajā situācijā rīkojās neatbilstoši."

Ar ierosinājumu izvērtēt 2008.gada kara notikumu apstākļus pirms dažām dienām nāca klajā Gruzijas tieslietu ministrs, skaidrojot, ka Gruzijai kā starptautisko organizāciju dalībvalstij ir šāds pienākums. 2009.gadā pēc Eiropas Savienība (ES) pasūtījuma veiktajā izmeklēšanā tika secināts, ka kara izraisīšanā vainojama Gruzija. Taču vienlaikus Maskavai tika pārmesta konflikta izprovocēšana, starptautisko tiesību pārkāpšana un nesamērīga reakcija, iebrūkot Gruzijas teritorijā. Pēc 2008.gada kara, kas izpelnījās ārkārtīgu asu Rietumu kritiku, Maskava atzina abu Gruzijas separātisko provinču - Dienvidosetijas un Abhāzijas - neatkarību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits