Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Gruzīnu miljardieris - opozicionārs cieš kārtējo neveiksmi cīņā par Gruzijas pilsonības atgūšanu

Gruzijas varas iestādes atteikušās piešķirt opozicionārās koalīcijas Gruzijas sapnis līderim, multimiljardierim Bidzinam Ivanišvili Gruzijas pilsonību naturalizācijas ceļā, vēsta interneta portāls Lenta.ru, atsaucoties uz Gruzijas plašsaziņas līdzekļiem.

Gruzija uzskata, ka naturalizācijas procedūra ir paredzēta personām, kuras nav citu valstu pilsoņi, savukārt B. Ivanišvili ir Francijas pilsonis, kamdēļ neatbilst šim nosacījumam, teikts Gruzijas Tieslietu ministrijas paziņojumā. Gruzijas varas iestādes arī norādījušas, ka miljardierim jāiesniedz cits pieteikums – par dubultpilsonības piešķiršanu. Vienlaikus, atbilstoši likumam, dubultpilsonība tiek piešķirta tikai ārkārtējos gadījumos (par īpašiem nopelniem Gruzijas labā vai ja pilsonības piešķiršana ārzemniekam ir saistīta ar valsts interesēm). Lēmumu šajos gadījumos ir jāpieņem personiski valsts prezidentam Mihailam Saakašvili.

Jāpiebilst, ka pēdējo gadu laikā B. Ivanišvili ir paspējis būt vienlaikus triju valstu pilsonis. Viņš ilgu laiku dzīvoja Maskavā, kur saņēma Krievijas pasi (attiecīgi, zaudējot Gruzijas pasi). 2004. gadā miljardieris atguva Gruzijas pilsonību, pateicoties M. Saakašvili izdotam dekrētam, tomēr pagājušā gada oktobrī noskaidrojās, ka viņam ir vēl arī Francijas pilsonība, kuru miljardieris ieguvis 2010. gadā, it kā pārkāpjot Gruzijas likumdošanu. Atsaucoties uz to, varas iestādes anulēja B. Ivanišvili Gruzijas pilsonību. Vienlaikus joprojām nav sniegta atbilde uz jautājumu, kādēļ varas iestādes uzmanību šim jautājumam pievērsa tikai pēc tam, ka B. Ivanišvili atklāti nostājās opozīcijā valsts prezidentam M. Saakašvili.

Jāpiebilst, ka līdz ar Gruzijas pilsonību B. Ivanišvili ir zaudējis arī iespēju tikt ievēlētam valsts parlamentā, dibināt partijas un finansēt tās. Pagājušajā gadā B. Ivanišvili organizēja kustību Gruzijas sapnis, kuru plānots pārveidot par partiju. Tā kā uz B. Ivanišvili attiecas politisko partiju un organizāciju sponsorēšanas ierobežojumi, viņam regulāri tiek piespriesti ievērojami naudas sodi, tāpat Gruzijas varas iestādes ierobežo B. Ivanišvili piederošo uzņēmumu darbības.

Lai atgūtu Gruzijas pilsonību, miljardieris vispirms atteicās no Krievijas, bet 2011.gada decembrī arī no Francijas pavalstniecības. Tomēr otrajā gadījumā process ir ievilcies, jo, atbilstoši Francijas likumdošanai, viņš nevar palikt vispār bez pilsonības. Kā izteicies pats B. Ivanišvili, Francijas pilsonība viņam tiks anulēta tikai pēc Gruzijas pases saņemšanas, savukārt Gruzija acīmredzami uzskata viņu par nevēlamu personu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits