Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Hāgas tiesa liek Nīderlandes valdībai segt kofešopu zaudējumus

Nīderlandes valdībai ir jāatlīdzina tā dēvēto kofešopu īpašniekiem peļņa, kuru tie zaudējuši valdības lēmuma pārvērst šos uzņēmumus slēgtos klubos rezultātā. Kā vēsta Dutchnews.nl, šādu lēmumu pieņēmusi Hāgas tiesa. Ar prasību tiesā vērsās Marihuānas mazumtirgotāju asociācija.

Par iemeslu pretenzijām kļuva likums, kas stājās spēkā valsts dienvidu provincēs Limburgā, Ziemeļbrabantā un Zēlandē laikā no 2012. gada no 1. maija līdz 19. novembrim. Lai cīnītos pret narkotūrismu no kaimiņvalstīm, valdība lika pārvērst vietējos kofešopus par slēgtiem klubiem, par kuru biedriem var kļūt tikai personas, kas patstāvīgi dzīvo Nīderlandē uz likumīga pamata.

Nīderlandes dienvidu provinču kofešopu īpašnieki paziņoja, ka zaudējuši ne tikai tūristu plūsmu, bet arī līdz pat 90% vietējo klientu, kuri nav vēlējušies reģistrēties klubos, baidoties no varas iestāžu kontroles. Kompensāciju apjoms tiks noteikts ar atsevišķu civilspriedumu.

Tajā pašā laikā Hāgas tiesa noraidīja prasību atzīt par nelikumīgu aizliegumu ārzemniekiem apmeklēt kofešopus. Šo lēmumu Asociācija plāno pārsūdzēt. Tāpat par gatavību pārsūdzēt lēmumu par kompensāciju izmaksām ir paziņojusi arī valsts Tieslietu ministrija.

Nīderlandes varas iestādes iecietīgi attiecas pret marihuānas lietošanu, uzskatot to par vieglo narkotiku, tomēr pēdējos gados īstenota virkne pasākumu narkotūrisma mazināšanai. Tā 2012. gadā tika pieņemts likums, kas atļauj apmeklēt kofesopus tikai pilngadīgiem Nīderlandes pilsoņiem, tomēr likuma īstenošana dzīvē uzticēta vietējām varas iestādēm, kuras aktīvi pretojas likuma realizēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits