Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Holokausta izdzīvotāji piemin Aušvicas nāves nometnes atbrīvošanas 70.gadadienu

Otrdien aptuveni 300 cilvēku - Aušvicas koncentrācijas nometnes bijušie ieslodzītie - pulcējās nometnes vietā ierīkotajā memoriālā, lai atzīmētu 70.gadadienu kopš nometnes atbrīvošanas un pieminētu savus bojāgājušos biedrus, vēsta BBC.

Polijas dienvidos esošās Osvencimas (Aušvica ir vācu dotais nosaukums) nometnes memoriālā piemiņas brīdī piedalījās arī Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis un citas augstas amatpersonas. Pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja arī slavenais ASV kinorežisors Stīvens Spīlbergs, uzrunā klātesošos brīdinot, ka "antisemītisms Eiropā atkal pieņemas spēkā", vēsta The Independent.

Aušvicas nāves nometņu komplekss ar vairākām "filiālēm" dabojās no 1940. līdz 1945.gadam. Pēc aptuvenām aplēsēm piecu gadu laikā Polijas dienvidos koncentrācijas nomentēs tika nogalināts 1,1 miljons cilvēku.

1945.gada 27.aprīlī Aušvicas-Birkenavas nometni sasniedza PSRS armija, bet jau pēc diviem gadiem šeit tika atvērts memoriāls.


Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Hitlers "izvērta" holokaustu pret ebrejiem un bija nepatīkami pārsteigts/izbrīnīts, ka viņa "galīgo risinājumu" vissirsnīgāk uzņēma tieši austrumeiropieši - ukraiņi, igauņi, latvieši, lietuvieši un zināmā mērā arī rumāņi, kurus vācu nacisti bija ieskaitījuši "zemcilvēku" barbaru hordu kārtā... Hitlers bija cerējis, ka antisemītisms apvienos veco, civilizēto Eiropu. Un poļiem, starp citu, nebija paredzēts labāks liktenis kā ebrejiem, jo bija jāatbrīvo dzīves telpa vācu āriešiem. [No H. Ārentes "Eihmanis Jeruzālemē"] Tātad, varbūt, ka latviešiem beidzot vajadzētu sākt saprast un samierināties ar to, ka vācieši te 1941. gadā neienāca kā atbrīvotāji. Tas varētu būt pirmais solis pretim kaut kādam briedumam attieksmē pret savu vēsturi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits