Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Honkongā aizturēti demokrātijas aktīvistu līderi un atcelta demonstrācija

Honkongas policija piektdien aizturējusi vairākus demokrātijas aktīvistu līderus un aizliegusi sestdien plānoto plašo demonstrāciju pret valdību.

Aktīvists Džošua Vuns tika aizturēts piektdienas rītā, kad viņš gāja uz metro staciju, informēja viņa politiskā partija Demosisto, kura propagandē Honkongas pašnoteikšanos.

Savukārt aktīvists Endijs Čaņs tika aizturēts Honkongas Starptautiskajā lidostā, kad viņš gatavojās izlidot uz Japānu, vēstīja ziņu medijs Hong Kong Free Press (HKFP).

Čaņs vada Honkongas Nacionālo partiju, kura atbalsta Honkongas neatkarību no Ķīnas un ir aizliegta.

HKFP ziņoja, ka Čaņs iepriekš bijis aizturēts līdz ar citiem protestētājiem par uzbrukuma ieroču glabāšanu pēc tam, kad policija iebrukusi dzīvoklī, kur atradās Molotova kokteiļi.

Aizturēta tika arī 22 gadus vecā aktīviste Agnese Čova.

Vuns un Čova tika apsūdzēti par cilvēku kūdīšanu uz neatļautām demonstrācijām un vēlāk atbrīvoti pret galvojumu. Iznākot no tiesas nama, Vuns solīja turpināt cīņu.

Protesti Honkongas ielās turpinās jau vairāk nekā divus mēnešus. Aktīvisti izvirzījuši piecas prasības, tostarp brīvas vēlēšanas Ķīnas kontrolētajā teritorijā un izmeklēšanu par policijas spēka pielietošanu protestētāju izklīdināšanai.

Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni norādīja, ka pēdējie notikumi Honkongā ir ļoti uztraucoši.

Piektdien aizturēti tika arī trīs Honkongas parlamenta locekļi - Čens Čuntai, kurš iestājas par lielāku Honkongas autonomiju, Au Nokhins un Džeremijs Tams.

Čena aizturēšanas faktu apstiprināja viņa partija, bet policija paziņoja, ka vīrietis ar šādu vārdu ir aizturēts par sazvērestību ar mērķi nodarīt noziedzīgu kaitējumu.

Policija apstiprināja Au un Tamas aizturēšanu, paziņojot, ka viņi apsūdzēti par policijas darba traucēšanu, mēģinot aizkavēt protestētāju izklīdināšanu 7. un 8.jūlijā. Au ir arī apsūdzēts par uzbrukumu policistam.

Piektdien aizturēts arī aktīvists Riks Hui un bijusī studentu līdere Altea Suena.

Kopš jūnija Honkongā saistībā ar protestiem aizturēti vairāk nekā 900 cilvēki.

Lai gan sestdien plānotās demonstrācijas organizatori ir piekāpušies policijas aizliegumam un atcēluši pasākumu, aktīvistu grupas ir solījušas radošas alternatīvas, lai apietu aizliegumu.

Aizliegtās demonstrācijas vietā un laikā, piemēram, tiks organizēta masveida iepirkšanās tūre, futbola spēle, reliģiska rakstura pasākumi vai fanu tikšanās kādam YouTube lietotājam, kuram ir 800 000 sekotāju.

"Policija domā, ka aiz protestiem stāv līderi, un tas mūs apturēs. Mēs paši esam savi līderi un mēs turpināsim iziet ielās," uzsvēra viena no aktīvistēm.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits