Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Honkongā par jaunā drošības likuma pārkāpšanu aizturēti vairāk nekā 300 cilvēki

Honkongā, kur stājies spēkā jaunais nacionālās drošības likums, policija trešdien aizturējusi vairāk nekā 300 cilvēku.

Policija ziņu aģentūrai DPA atklāja, ka deviņas personas aizturētas par jaunā Honkongas nacionālās drošības likuma pārkāpšanu, bet pārējie aizturēti par neatļautu pulcēšanos, ieroču nēsāšanu un sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Demonstrācija pret jauno likumu pārauga haosā, un raidorganizācija BBC ziņoja, ka policija pielietoja pret protestētājiem ūdensmetējus, asaru un piparu gāzi.

Viens protestētājs iebrauca ar motociklu policistu vidū.

Pirms aizturēšanas policija signalizēja ar purpursarkaniem karogiem, brīdinot demonstrantus, ka viņi var tikt aizturēti saskaņā ar jauno likumu, ja neizklīdīs.

Kā pirmais tika aizturēts vīrietis, kura plakāts vēstīja "Honkongas neatkarība". Saskaņā ar jauno likumu, ko Ķīna pieņēma otrdien, par to draud smags cietumsods.

Jaunais likums aizliedz graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem.

Ķīna, kas šo likumu pieņēma, apejot Honkongas likumdošanas institūciju, apgalvo, ka tas vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem.

Likuma pretinieki bažījas, ka tas sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

Pekinas atbalstītā Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama un citas augstākās amatpersonas trešdien preses konferencē apsprieda jaunā likuma detaļas.

Lama sacīja, ka jūtas apmierināta ar divu nozīmīgu likumu pieņemšanu pēdējā laikā. Viens no tiem ir jaunais Honkongas nacionālās drošības likums, bet otrs - likums, kas kriminalizē necienīgu izturēšanos pret Ķīnas valsts himnu.

Vēl Lama apgalvoja, ka jaunais likums sargās Honkongas pilsoņu tiesības un brīvības, neskatoties uz bažām par pretējo.

"Es joprojām ticu, ka lielais vairums ir likumpaklausīgi pilsoņi, kas vēlas stabilitāti un pārticību. Šī likuma mērķis ir novērst, nevis tikai sodīt," norādīja Lama.

Drošības sekretārs Džons Lī sacīja, ka vēlas panākt, lai cilvēki apzinās pārkāpumu smagumu, un uzsvēra, ka visiem būtu tas jāuztver nopietni.

"Lūdzu, nemēģiniet pārbaudīt mūsu pacietību. Lūdzu, nepārkāpiet likumu," viņš aicināja.

Saskaņā ar jauno likumu "nopietniem likumpārkāpējiem" var tiks piespriests mūža ieslodzījums vai ne mazāk kā desmit gadi cietumā.

Par vieglākiem pārkāpumiem, piemēram, aizliegtu saukļu skandēšanu un plakātu izrādīšanu, var tikt piespriests trīs līdz desmit gadu ilgs cietumsods.

Policija pirmdien paziņoja, ka trešdien izvietos Honkongā 3000 līdz 5000 policistu gadījumam, ja sāktos nekārtības.

Trešdien apriti 23 gadi, kopš Lielbritānija nodeva Honkongu Ķīnai.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss un atšķirīga tieslietu sistēma. Tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu Honkongas statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai nosaka Londonas un Pekinas vienošanās.

Papildināts viss raksts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits