Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Honkongas protests pāraug sadursmēs, cilvēkiem cenšoties ielauzties parlamenta ēkā

Masveidīgie protesti, cilvēkiem jau kārtējo nedēļu pārpildot ielas protestā pret likumprojektu, kas paredzēja noziedznieku izdošanu Ķīnai, pirmdien pārauguši asā konfrontācijā starp protestētājiem un kārtībniekiem. Dienā, kurā tiek atzīmēta 1997. gadā notikusī Honkongas pāriešana no Lielbritānijas pārvaldības Ķīnas kontrolē, cilvēki cenšas ieņemt likumdevēju ēku.

Cilvēki, bruņoti ar metāla stieņiem un citiem priekšmetiem, izsituši ēkas logus, bet saniknoto pūli konfrontēt tūlīt devušies aptuveni 100 likumsargi, liekot lietā gan piparu gāzi, gan stekus, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Kaut likumprojekta, kas bija par iemeslu cilvēku iziešanai ielās, virzīšana pašlaik ir uz nenoteiktu laiku apturēta, cilvēki aizvien pieprasa izšķirīgāku rīcību - pilnīgu atteikšanos no ieceres par tiesībām cilvēkus izdot Ķīnai kā arī prasa īpašā administratīvā reģiona vadītājas Kerijas Lamas atkāpšanos no amata. 

Ik gadu, atzīmējot dienu, kad Honkonga atgriezās Ķīnas paspārnē, publiskus pasākumus rīko gan Ķīnai labvēlīgi noskaņotas, gan pret Ķīnu noskaņotas cilvēku grupas, bet šogad strīdīgā likumprojekta kontekstā situācija saasinājusies vēl vairāk. 

Tradicionāli Honkongas administrācija 1. jūlija ceremonijas rīko ārā, bet šogad, aizbildinoties ar lietu, Lama uzrunu teica iekštelpās. Visticamāk, patiesais iemesls tomēr bija drošības situācija saistībā ar protestiem. 

Protestētāji agrā rītā arī bloķējuši vairākus būtiskus transporta koridorus, aizbarikādējot tos ar metāla un plastmasas barjerām. Izcēlušās sadursmes ar policiju, kurās cietuši gan likumsargi, gan protestētāji, raksta The Guardian. Honkongas varasiestādes min, ka medicīniskā palīdzība bija nepieciešama 13 policistiem. Nav precīzi zināms, cik protestētāju cietuši.

Agrā pirmdienas rītā pēc Latvijas laika protestētāji bija sapulcējušies pie Honkongas parlamenta ēkas. Bruņojušies ar lietussargiem un metāla stieņiem, cilvēki sāka dauzīt ēkas fasādes logus, cenšoties iekļūt ēkā, kuru no iekšpuses sargā policija. 

Daļa protestētāju centās apturēt mēģinājumus ar varu ieņemt ēku, bet tika ātri neitralizēti, agresīvāk noskaņotajiem tos pavelkot malā, ziņo The Guardian un norāda - tā kā šodien Honkongā ir oficiāla brīvdiena un parlamentā sanāksmes nenotiek, neesot skaidrs, kāpēc protestētāji to izvēlējušies par mērķi.

Pēc brīža mēģinājumi ielauzties ēkā tika pārtraukti, taču pūlis turpināja dežūrēt pie ēkas durvīm, otrā pusē gatavībā stāvot policistiem. Mēģinājumi ieņemt parlamentu atsākās pēc pārdesmit minūtēm, apliecina arī tīmeklī pieejamie video. Likumsargi parlamenta ēkā izkāruši sarkanu plakātu, kas brīdina - ja uzbrukumi netiks pārtraukti, likumsargi liks lietā spēku. Mirkli vēlāk policija pret pūli caur stikla durvīs izsistu caurumu sāka raidīt piparu gāzi. Daudzi protestētāji aizsegam izmantoja lietussargus.

Šobrīd sadursmes pie ēkas ir uz mirkli rimušās - stikla durvju apakšējā daļa ir pavisam izdauzīta. Iekšā ēkā pie durvīm dežūrē vairāki desmiti policistu.

(pievienota pēdējā rindkopa)


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits