Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Honkongas tiesa masku aizliegumu atzīst par nekonstitucionālu

Honkongas Augstākā tiesa pirmdien atzina, ka aizliegums protestos valkāt sejas maskas ir nekonstitucionāls, vēsta vietējie mediji. Aizliegums, kas tika ieviests, balsoties likumos par ārkārtas situāciju, "neatbilst pamatlikumam", vēsta laikraksts South China Morning Post un sabiedriskā raidorganizācija RTHK.

Aizlieguma rezultātā nevajadzīgi tiek ierobežotas cilvēku pamattiesības, norādīja tiesa. Aizliegumu oktobrī ieviesa Honkongas izpildvaras vadītāja Kerija Lama.

Protestētāji maksas valkā ne tikai lai slēptu savu identitāti, bet arī drošības apsvērumu dēļ, jo policija protestētāju izklīdināšanai bieži pielieto asaru gāzi.

Daudzi protestētāji aizliegumam atteicās pakļauties.

Viens no redzamākajiem Honkongas demokrātijas atbalsta kustības aktīvistiem Džošua Vons tviterī norādīja, ka tiesas spriedums ir viena no "retajām tiesiskajām uzvarām Honkongas protestētāju labā".

Pēdējo nedēļu laikā protestētāji ir dedzinājuši automašīnas un ēkas, ar degbumbām apmētājuši policijas iecirkņus un vilcienus, demolējuši iepirkšanās centrus, vardarbībai sasniedzot augstāko līmeni vairāk nekā piecus mēnešus ilgušajos protestos. 

Sākotnējais protestu cēlonis jūnijā bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

 

Top komentāri

Dostojevskis
D
Ja cilvēku pamattiesībās ietilpst tiesības nesodīti šaut uz policistiem ar bultām un mest ar Molotova kokteiļiem... tad tiesības zudīs reizē ar valsti...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits