Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Horvātijā sākas korupcijas prāva pret ekspremjeru Ivo Sanaderu

Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā ceturtdien sākās prāva pret bijušo premjerministru Ivo Sanaderu, kurš tiek apsūdzēts korupcijā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Šī ir pirmā korupcijas prāva pret kādu no Horvātijas augstākajiem politiķiem kopš valsts neatkarības pasludināšanas 1991.gadā. Prāvu bija plānots sākt pagājušajā nedēļā, bet tās sākums tika atlikts Sanadera veselības stāvokļa dēļ.

Sanaders ir pirmais Horvātijas valdības vadītājs, pret kuru tika uzsākta izmeklēšana saistībā ar korupciju. Viņš bija premjers un valdošās konservatīvās partijas "Horvātijas Demokrātiskā savienība" (HDZ) vadītājs no 2003. līdz 2009.gadam, kad negaidīti atkāpās no premjera amata.

Sanadera prāva, kas sākusies mēnesi pirms parlamenta vēlēšanām, ir nepatīkams fakts viņa bijušajai partijai HDZ.

Sanaders 2010.gada janvārī tika izslēgts no HDZ par premjerministres Jadrankas Kosoras kritizēšanu, bet saglabāja vietu parlamentā kā neatkarīgs deputāts.  Sanaders ir noliedzis savu vainu likumpārkāpumos un apsūdzējis Kosoru kampaņas rīkošanā pret viņu.

Sanaders pagājušā gada decembrī tika aizturēts Austrijā saskaņā ar Horvātijas izdotu aizturēšanas orderi dienu pēc tam, kad Horvātijas parlaments viņam atcēla tiesisko imunitāti.

Zalcburgas federālās zemes tiesa 9.maijā nolēma apmierināt Horvātijas lūgumu izdot Sanaderu, un viņš jūlijā atgriezās Horvātijā.

Horvātijas plašsaziņas līdzekļi ir vairākkārt ziņojuši par  Sanadera iespējamu korupciju, tostarp saistībā ar Austrijas banku "Hypo". Mediji vēstīja, ka pēc  Sanadera rīkojumiem esot slēgti darījumi par fiktīviem pakalpojumiem un iegūtā nauda nonākusi privātpersonu kabatās vai tikusi izmantota par aizsegu HDZ finansēšanai.

Pret Sanaderu notika izmeklēšana arī par iespējamu kukuļņemšanu no Ungārijas energokompānijas MOL.

Bijušajam Sanadera valdības aizsardzības ministram Berislavam Rončevičam 2010.gada 6.decembrī tika piespriests piecu gadu cietumsods par korupciju. Rončeviča notiesāšana bija kārtējais apliecinājums, ka Horvātija apņēmusies izpildīt Eiropas Savienības (ES) prasības apkarot korupciju politikā un valsts firmās, lai nākamgad varētu pabeigt ES iestāšanās sarunas.

Pēc Sanadera demisijas Horvātijā ir pastiprinājusies cīņa pret korupciju valsts administrācijā un valsts kompānijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits