Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Horvātiju šokē kara ģenerāļu notiesāšana

Daudzus horvātus piektdien šokējis un saniknojis ANO kara noziegumu tribunāla lēmums divu bijušo kara ģenerāļu lietā, piespriežot viņiem bargu cietumsodu par kara noziegumiem pret etniskajiem serbiem.

Antem Gotovinam, kurš ir augstākā ranga horvātu militārpersona, kas līdz šim stājusies ANO tiesas priekšā, piespriests 24 gadu cietumsods, bet līdzapsūdzētajam Mladenam Markačam būs jāizcieš 18 gadi ieslodzījumā.

Trešais apsūdzētais - Ivans Čermaks - tika attaisnots.

"Spriedums ir šausminošs. Es nespēju noticēt, ka vainu par visu notikušo viņi uzvēla diviem cilvēkiem," Zagrebā atzīst 50 gadus vecais kara veterāns Ivans, kurš nevēlējās atklāt savu uzvārdu.

Viņš kopā ar vēl aptuveni 4000 cilvēku sprieduma nolasīšanu vēroja uz Zagrebas centrā uzstādītā milzīgā ekrāna.

"Bija atsevišķi noziegumi, un to pastrādātāji būtu jāsoda. Mūsu ģenerāļi nemusināja uz šiem noziegumiem," pārliecināts veterāns.

Horvātijas kara veterānu organizācijas jau paziņojušas, ka sestdien grasās rīkot masu protestu.

"Pēc šodienas nekas vairs nebūs kā agrāk. Mēs izziņojam cīņu pret tiem, kuri Horvātijā izraisīja šo situāciju," brīdina kara veterānu organizācija, kas rīkoja sprieduma nolasīšanas pārraidi uz ekrāna galvaspilsētas centrā.

Pēc sprieduma nolasīšanas aptuveni simts cilvēku ar Horvātijas karogiem un Gotovinas portretiem rokās devās gājienā uz valdošās Horvātijas Demokrātiskās partijas (HDZ) galveno mītni, pārmetot politiķiem veterānu neatbalstīšanu.

Horvātijas valdība paziņoja, ka tribunāla spriedums tai ir nepieņemams.

"Tiesneši šodien noteica, ka Horvātijas valsts vadība rīkojās kā vienots noziedzīgs grupējums pretēji starptautiskajām tiesībām un ANO konvencijām. Horvātijas valdībai tas ir nepieņemami," paziņoja premjerministre Jadranka Kosora.

Gotovina un Markačs notiesāti par vairāk nekā 300 serbu vajāšanu un noslepkavošanu 1995.gadā.

Apsūdzētajiem bija izvirzītas apsūdzības kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, arī par vajāšanu, slepkavošanu un laupīšanu operācijā ar nosaukumu Vētra (Operation Storm). Šajā operācijā Horvātija 1995.gadā atguva serbu ieņemto Krajinas reģionu, sagraujot vienu no pēdējām serbu pretošanās "kabatām".

Kā teikts apsūdzības rakstā, šīs ofensīvas laikā no 150 000 līdz 200 000 serbu aizbēga vai tika piespiesti bēgt uz Bosniju un Serbiju, bet 150 serbu civiliedzīvotāji gāja bojā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits