Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

HRW: Čečenijas parlamenta spīkers aizsācis geju vajāšanu un personīgi piedalījies viņu pazemošanā

Čečenijas parlamenta spīkers Magomeds Daudovs aizsācis homoseksuālu vīriešu vajāšanu Čečenijā un vairākkārt personīgi ņirgājies par slepenajos cietumos aizturētajiem gejiem, atklāts cilvēktiesību aizstāvju organizācijas Human Rights Watch piektdien publiskotā ziņojumā.

Ziņojumā, kas daļēji balstīts, intervējot savulaik Čečenijā aizturētos gejus, norādīts, ka Čečenijas parlamenta spīkeru, kurš tiek uzskatīts par otru ietekmīgāko cilvēku republikā aiz tās vadītāja Ramzana Kadirova, februāra beigās Argunas pilsētas policijas priekšnieks informēja par kāda jaunieša aizturēšanu un to, ka pie viņa atrastas eiforiju izraisošas tabletes.

"Viņa telefonā atrada fotogrāfijas un saraksti, kas liecināja par homoseksualitāti. Aizturēšana oficiāli netika noformēta, tomēr aizturēto, izdarot spiedienu, nopratināja un pārbaudīja viņa saraksti sociālajos tīklos un ziņu sūtīšanas vietnēs. Balstoties šajā informācijā un ar spīdzināšanas palīdzību iegūtajās liecībās policija noskaidroja vairākus viņa kontaktus-gejus," norādīts ziņojumā.

Pēc tam sākās "tīrīšanas", kuru organizēšanā, pēc cilvēktiesību aizstāvju teiktā, nozīmīgu lomu spēlējis Daudovs, kurš saņēma arī Čečenijas augstākās vadības atbalstu. Vairums aizturēto "dzirdējuši, ka viņus sagrābušie un par viņiem ņirgājušies drošībnieki runājuši par Daudovu un par no viņa it kā saņemtu komandu par geju "tīrīšanu"".

Trīs cilvēktiesību aizstāvju aptaujātie cilvēki personīgi redzējuši Daudovu, kad Argunā vai Groznijā atradušies nelikumīgas aizturēšanas vietās, kuras mediji nosaukuši par "geju cietumiem". Divi tur aizturētie apliecināja, ka Daudovs ieradies šādā cietumā Argunā un "personīgi novērojis, kā policisti piekauj un pazemo gejus, pavadot to ar pats savām aizvainojošām piebildēm", teikts ziņojumā.

Cits aizturētais redzējis Daudovu vienā no drošībnieku bāzēm Groznijā, kad spīkers esot piedalījies aizdomās par homoseksualitāti turēto pazemošanā. Citos gadījumos dažādās nelikumīgas aizturēšanas vietās ieradušās amatpersonas un gejus noķērušo drošībnieku paziņas.

"Mēs tur bijām kā pērtiķi zoodārzā," pastāstīja kāds bijušais aizturētais. "Viņi (drošībnieki) atved visus šos cilvēkus, rāda uz mums ar pirkstiem, smejas, skatieties, kas mums te - pederasti!" stāstīja aizturētais.

Pēc aizturēšanas un spīdzināšanas aizturētos nogādāja pie radiniekiem un vismaz dažus no viņiem pakļāva arī piespiedu "atzīšanās un nožēlošanas" procedūrai vecāku vīriešu dzimuma radinieku - tēvu, vectēvu, brāļu - klātbūtnē. Divi bijušie aizturētie pastāstīja, ka viņu publiskās grēku nožēlošanas "ceremonijā" piedalījies arī Daudovs, kurš pazīstam ar iesauku "Lords".

Varasiestāžu pārstāvji tikmēr kaunināja radiniekus par to, ka viņu ģimenē radusies "melnā avs", kā arī spieda ģimeni kaunināt viņus apkaunojušo cilvēku. Paši aizturētie čečeni to nosauca par vienu no pazemojošākajām procedūrām.

Jau vēstīts, ka Krievijas opozīcijas laikraksta Novaja gazeta slejās aprīlī parādījās informācija, ka Čečenijā tiek ieslodzīti un spīdzināti homoseksuāli vīrieši. Čečenijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 100 gejus un vismaz trīs no šiem nolaupītajiem nogalināti, vēstīja laikraksts.

Kadirovs, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, noliedza tādas apsūdzības, paziņojot, ka tā ir provokācija. Arī Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs norādīja, ka nav nekāda apstiprinājuma geju aizturēšanai vai vardarbībai pret seksuālajām minoritātēm.

Krievijas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka ir sākta izmeklēšana, bet nav saņemta neviena oficiāla cietušā sūdzība.

Top komentāri

hahadidi
h
Par zoofīliju nekas nav paredzēts?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits