Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Interpolu vadīs dienvidkorejietis Kims Čon Jans

Par Interpola prezidentu trešdien ievēlēts Dienvidkorejas pārstāvis Kims Čon Jans, Krievijas kandidātam, pret kura ievēlēšanu iestājās Rietumvalstis, ciešot sakāvi.

ASV atbalstītais Kims, kurš jau līdz šim pildīja Interpola prezidenta pienākumus, amatā nomainīs Ķīnas pārstāvi Menu Hunvei.

Mens septembra beigās pazuda, bet vēlāk uzradās Ķīnā, kur tika paziņots, ka pret viņu tiek veikta izmeklēšana par kukuļņemšanu.

Vēl nesen favorīts uz Interpola prezidenta amatu bija Krievijas policijas ģenerālmajors Aleksandrs Prokopčuks, lai gan Maskava tiek kritizēta par starptautiskās policijas organizācijas negodprātīgu izmantošanu politisko oponentu vajāšanai.

Amatpersonas Rietumos pauda bažas par Interpola nākotni, ja par prezidentu tiks iecelts Prokopčuks, un ASV otrdien paziņoja, ka atbalsta Dienvidkorejas pārstāvi.

"Mēs mudinām visas valstis un organizācijas, kas ir Interpola dalībnieces un ciena likuma varu, izvēlēties godīgu vadītāju. Mēs uzskatām, ka Kima kungs tāds būs," otrdien paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Grupa republikāņu un demokrātu senatoru atklātā vēstulē šonedēļ norādīja, ka Prokopčuka ievēlēšana par Interpola prezidentu būtu kā "lapsas iecelšana par priekšnieku vistu kūtī".

Ģenerālmajors Prokopčuks no 2006. līdz 2011.gadam bija Krievijas Iekšlietu ministrijas Interpola Nacionālā centrālā biroja priekšnieka vietnieks, bet pēc tam kļuva par tā vadītāju. 2016.gadā ģenerālmajors kļuva ar Interpola viceprezidentu.

"Krievija parasti izmanto Interpolu savu rēķinu kārtošanai un politisko oponentu, disidentu un žurnālistu vajāšanai," norādīts senatoru vēstulē.

Arī Kremļa kritiķi, tostarp Aleksejs Navaļnijs, pauda bažas par Prokopčuka iespējamo ievēlēšanu Interpola prezidenta amatā.

Navaļnijs sacīja, ka Krievijas dēļ viņa komanda ir cietusi no Interpola, un Krievijas pārstāvja ievēlēšana par Interpola prezidentu diez vai palīdzēs novērst šādus gadījumus.

Ukraina paziņoja, ka izstāsies no Interpola, ja par tā prezidentu tiks iecelts Prokopčuks. Arī Lietuva pavēstīja, ka tādā gadījumā apsvērs izstāšanos.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs noraidīja ASV senatoru vēstuli, paziņojot, ka tas ir mēģinājums ietekmēt balsojumu par Interpola prezidentu.

Krievijas Iekšlietu ministrija nosodīja "ārvalstu mediju kampaņu", kuras mērķis esot diskreditēt Krievijas kandidātu.

Kremļa kritiķi Bils Brauders un Mihails Hodorkovskis savukārt paziņoja, ka mēģinās panāk Krievijas izslēgšanu no Interpola par šīs organizācijas ļaunprātīgu izmantošanu.

Top komentāri

K#
K
Vienīgie,ar ko var manipulēt,ir krievi.Tie,kuru ievēlēšanu atbalsta ASV un civilizētie Rietumi,vienmēr manipulācijām nepakļaujas ... . Un vispār,ASV ne ar vienu nemanipulē ! Cieti !!!
Undulatijs
U
Krievu ģenerālim izrādījās vairāk atmiekšķētas smadzenes.
Ernis Purnis
E
Protams, jo kremļa krievs un IP vadībā = nesavienojamas lietas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits