Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Irāna vienojas ar Boeing par 100 lidmašīnu iegādi

Irāna un ASV koncerns Boeing, viens no pasaulē vadošajiem aviācijas, kosmiskās un militārās tehnikas ražotājiem, vienojušies par 100 pasažieru lidmašīnu pārdošanu Teherānai, kas vēlas atjaunināt savu stipri novecojušo lidmašīnu parku.

"Mums ir 250 lidmašīnas, un 230 no tām jānomaina," svētdien paziņojis Irānas Civilās aviācijas pārvaldes vadītājs Ali Abedzade, piebilstot, ka darījums vēl jāapstiprina ASV valdībai, tādēļ pagaidām precīzu pārdošanas termiņu nav iespējams pateikt.

Kopš janvārī tika atceltas Irānai noteiktās starptautiskās sankcijas, stājoties spēkā Teherānas un pasaules lielvaru līgumam par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu, Irāna pasūtījusi Rietumu ražotājiem aptuveni 200 lidmašīnas. Februārī ASV valdība atļāva koncernam Boeing pētīt iespējas atsākt lidmašīnu pārdošanu Irānai.

Boeing trešdien apliecināja, ka risina sarunas ar Irānas lidsabiedrībām par lidmašīnu pirkšanu un pakalpojumu sniegšanu.

Kā pastāstījis Abedzade, Boeing lūdzis ASV Finanšu ministrijai galīgo atļauju lidmašīnu pārdošanai. Pēc viņa teiktā, iespējamā pirkuma cena ir 17 miljardi dolāru (15 miljardi eiro), bet tā nav galīgā darījuma summa.

Janvārī Irāna parakstīja saprašanās memorandu ar Eiropas lidmašīnu ražotāju Airbus par 118 lidmašīnu iegādi, bet šim darījumam vēl vajadzīga ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles nodaļas (OFAC) atļauja, jo vairāk nekā 10% Airbus lidmašīnu komponentu top Amerikas Savienotajās Valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits