Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Izraēlā un pasaulē pieaug bažas par jaunu vardarbības vilni ebreju valsts attiecībās ar palestīniešiem

Izraēlā un starptautiskajā sabiedrībā pieaug bažas par jaunu vardarbības vilni Izraēlas bruņoto spēku un palestīniešu kaujinieku attiecībās, kas aizsākās ceturtdien ar kaujinieku uzbrukumiem Izraēlas dienvidos, kuros gāja bojā astoņi cilvēki.

Starptautiskie Tuvo Austrumu miera vidutāji - ANO, Eiropas Savienība, ASV un Krievija - aicinājuši puses būt savaldīgām.

Arī Izraēlas mediji svētdien brīdinājuši, ka abpusējā asinsizliešana var kļūt nekontrolējama un šai konfrontācijā "uzvarētāju nebūs".

"Cieš aizvien vairāk civiliedzīvotāju gan mūsu, gan otrā pusē. Katra nākamā nāve izraisa jaunu eskalāciju, un tālāka eskalācija nozīmē jaunus upurus," raksta Yediot Aharonot komentētājs.

"Ja mērķis ir sagraut Hamas režīmu Gazā, tad šis nav tas ceļš, kā to panākt. Izraēlas valdības rīcībā ir sarežģīti militārie līdzekļi, bet tai trūkst stratēģijas," viņš atzīst.

Vienlaikus pastiprinās bažas par spriedzi ebreju valsts attiecībās ar Ēģipti, kopš Izraēlas triecienos pret palestīniešu kaujiniekiem uz Ēģiptes robežas zaudējuši dzīvību pieci ēģiptiešu policisti, izraisot protestus Kairā.

Izraēla paudusi nožēlu par notikušo un solījusi veikt izmeklēšanu, informējot par tās rezultātiem Kairu. Kā savā paziņojumā uzsvēris aizsardzības ministrs Ehuds Baraks, ebreju valsts uzskata attiecības ar Ēģipti par "stratēģiski svarīgām".

Ēģipte šo atvainošanos sākotnēji neatzina par pietiekamu un apsvēra iespēju atsaukt savu vēstnieku no Izraēlas, tomēr vēlāk no šā soļa atteicās.

Pie Izraēlas vēstniecības ēkas Kairā svētdien pulcējās vairāk nekā tūkstotis cilvēku, protestējot pret policistu bojāeju, un viens no protestētājiem uzrāpās auhstceltnē, kurā atrodas Izraēlas vēstniecība, norāva no jumta Izraēlas karogu un, pūlim skandinot "Ilgu mūžu Ēģiptei", uzvilka mastā Ēģiptes karogu. Militārā policija vēroja notiekošo, bet neiejaucās.

Kopš februāra, kad tika gāzts ilggadējais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks, pēdējo dienu spriedze kļuvusi par nopietnāko pārbaudījumu Ēģiptes un Izraēlas 1979. gada vēsturiskajam miera līgumam.

Kā ziņots, ceturtdien bruņoti kaujinieki Izraēlas dienvidos līdzās robežai ar Ēģipti apšaudīja autobusu, militāro patruļu un kādu civilo automašīnu, nogalinot astoņus izraēliešus. Izraēlas amatpersonas apsūdzējušas Gazas joslas palestīniešu kaujiniekus, ka viņi sarīkojuši uzbrukumu Negevas tuksnesī, iefiltrējoties Izraēlā no Ēģiptes puses. Kaira šīs apsūdzības noraidījusi.

Ēģiptes informācijas ministrs Osama Heikals svētdien paziņojis, ka Ēģiptes bruņoto spēku pavēlniecība "noraida jebkādu iejaukšanos Sīnāja pussalas drošības situācijā no jebkuras puses - tiklab ar vārdiem, kā ar rīcību vai nodokļa paušanu, jo tā attiecas vienīgi uz Ēģipti".

Kā tikmēr norāda Izraēlas laikraksts Haaretz, Baraka paziņojums Ēģiptei būtu jāuztver kā signāls, ka triecieni Gazas joslai tuvojas nobeigumam un "vairs nav gaidāma jauna eskalācija, vismaz sauszemes uzbrukums noteikti nē".

"Tā ir atklāta vēstule Kairai - Izraēla nesāks jaunu operāciju Kausētais svins un neriskēs aizskart palestīniešu civiliedzīvotājus, lai nepadziļinātu krīzi attiecībās ar Ēģipti," raksta avīze, atgādinot par postošo 22 dienu ofensīvu Gazas joslā 2008. gada decembrī un 2009. gada janvārī.

Svētdienas rītā Ēģiptes pierobežas teritorijā uz rietumiem no Rafahas robežšķērsošanas punkta sprāga vairākas raķetes, kas tika raidītas no Gazas joslas un, domājams, bija tēmētas uz Izraēlu. Cilvēki šai raķešu triecienā necieta.

Kopš ceturtdienas palestīniešu kaujinieki raidījuši uz Izraēlas teritoriju vairāk nekā 100 raķetes un mīnmetēju šāviņus, nogalinot vienu cilvēku Bēršebā un ievainojot vēl desmitiem citus. Pārtraucot četrus mēnešus ievēroto pamieru, šajos uzbrukumos iesaistījusies arī kustība Hamas.

Savukārt Izraēlas aviācijas triecienos pēdējo dienu laikā Gazas joslā nogalināti vismaz 15 cilvēki, tai skaitā deviņi kaujinieki, bet ievainoto skaits mērojams desmitos. Svētdien Izraēlas karavīri Rietumkrastā aizturējuši 120 palestīniešu grupējuma Hamas aktīvistus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits