Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Izraēlas opozīcijas līderis aicina sākt norobežoties no palestīniešiem

Izraēlas opozīcijas līderis Īzāks Hercogs trešdien paziņoja, ka šobrīd nekāda miera vienošanās nav iespējama un ka Izraēlai, "cik vien iespējams", jāsāk vienpusēji norobežoties no palestīniešiem.

Hercogs ar šo paziņojumu nāca klajā, izklāstot savu jauno drošības un ārpolitikas programmu, kas jau izsaukusi viļņošanos Izraēlas politikā un kritiku no atsevišķiem paša partijas biedriem.

Hercogs norādīja, ka palestīniešu izvērstā individuālo uzbrukumu kampaņa izraēliešiem sasniegusi tādu intensitāti, ka vardarbības līmenis būtu pielīdzināms jaunai intifadai.

Darba partijas vadītās koalīcijas - Cionistu savienības - līderis vienlaikus uzsvēra, ka joprojām vēlas īstenot tā dēvēto divu valstu risinājumu, taču viņš neticot, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass ir spējīgi panākt radikālu pavērsienu.

Tāpēc Hercogs piedāvā nodalīt palestīniešu teritorijas ap Jeruzalemi, pabeidzot būvēt pretrunīgi vērtēto mūri, kas jau tagad norobežo lielu daļu no okupētā Rietumkrasta.

Vienlaikus viņš piedāvā palestīniešiem Rietumkrastā dod plašākas civilpārvaldes pilnvaras, saglabājot Izraēlas armijas tiesības nepieciešamības gadījumā darboties jebkurā vietā šajās teritorijās.

Hercogs arī aicina Tuvo Austrumu problēmu risināšanai organizēt drošības konferenci, uz kuru tiktu uzaicinātas "visas reģiona mērenās puses".

"Uzskatu, ka mums jābūt reālistiem," preses konferencē uzsvēra opozīcijas līderis. "Esmu pārliecināts, ka realitāte pieprasa šobrīd atzīt, ka miers neatrodas rītdien aiz stūra. Tas, ko nepieciešams darīt, ir norobežošanās no palestīniešiem, cik vien iespējams. Tas nodos mūsu likteni pašu rokās."

Hercoga pārstāvētā Darba partija viņa programmu apstiprināja svētdien, lai gan atsevišķi partijas biedri līdz ar citiem kreisi noskaņotajiem politiķiem apgalvo, ka programma ir novēršanās no sarunām un pārlieku virzīšanās pa labi, tādējādi cenšoties piesaistīt Netanjahu vēlētājus.

Izraēlas un palestīniešu sarunas nonāca pilnīgā strupceļā 2014.gada aprīlī un kopš tā laika nav pavirzījušās uz priekšu ne par mata tiesu.

Tikmēr vardarbības vilnis, kas sākās oktobrī, līdz šim prasījis 166 palestīniešu, 26 izraēliešu, viena ASV pilsoņa, viena eritrejieša un viena sudānieša dzīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits