Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Japānā attaisno bijušos Fukušimas atomelektrostacijas apsaimniekotājus

Japānas tiesa ceturtdien attaisnojusi trīs bijušos Japānas energokompānijas TEPCO vadītājus lietā, kas saistīta ar Fukušimas kodolkatastrofu.

Šī bija vienīgā krimināllieta, kas tika ierosināta saistībā ar 2011.gadā notikušo katastrofu.

Trīs bijušajiem vadītājiem - 79 gadus vecajam bijušajam TEPCO priekšsēdētājam Cunehisam Kacumatam, 69 gadus vecajam bijušajam viceprezidentam Sakae Muto un bijušam viceprezidentam Ičiro Takekuro, kurš ir 73 gadus vecs, -  draudēja līdz pieciem gadiem ilgi cietumsodi apsūdzībās par nolaidību, kuras rezultātā cilvēki gājuši bojā un guvuši ievainojumus.

Protestētāji, kas bija sapulcējušies pie tiesas nama, pauda šoku par spriedumu.

"Es to nevaru pieņemt," sacīja kāda sieviete, ar mikrofonu uzrunājot protestētāju pūli.

2011.gada martā Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, pēc kuras Japānas dienvidaustrumu piekrastei pāri gāzās milzīgi cunami viļņi, nodarot vērienīgus postījumus.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Oficiāli nav secināts, ka kāds cilvēks būtu gājis bojā Fukušimas iekārtu sabojāšanās dēļ, taču cunami dzīvību zaudēja gandrīz 18 500 cilvēku.

Pret TEPCO vadītājiem tika sākta izmeklēšana saistībā ar vairāk nekā 40 pacientu nāvi. Šie cilvēki mira pēc tam, kad tika evakuēti kodolkatastrofas dēļ.

Prokuratūra divreiz atteicās virzīt lietu uz priekšu, norādot, ka trūkst pierādījumu un izredzes, ka bijušie vadītāji tiks notiesāti, ir niecīgas, bet neatkarīgā komisija, kas tika izveidota no ierindas pilsoņiem, 2015.gadā nolēma, ka bijušajiem vadītājiem ir jāstājas tiesas priekšā, un prokuratūrai nācās izvirzīt kriminālapsūdzības saskaņā ar Japānas likumiem.

Prokuratūra apgalvoja, ka vadītāji zinājuši riskus, kādus cunami rada AES šajā apgabalā, un apsūdzēja viņus stingrāku drošības pasākumu neīstenošanā.

Apsūdzēto advokāti apgalvoja, ka viņu klientiem pirms katastrofas pieejamā informācija nav bijusi uzticama, un viņi uzskatījuši, ka amatpersonas, kas atbildīgas par drošību AES, ir īstenojušas nepieciešamos pasākumus.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka tai japāņu sievietei , kura tvīkst pēc atriebības nāksies sūdzēt tiesā cunami. Patiešām - kārtībai jābūt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits