Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Japānas zonde veiksmīgi nolaidusies uz asteroīda

Japānas kosmosa zonde Hayabusa2 ceturtdien veiksmīgi nolaidusies uz attāla asteroīda, dodot cerību iegūt paraugus, kas sniegtu plašāku ieskatu Saules sistēmas evolūcijā.

"Nolaišanās ir bijusi veiksmīga," paziņoja Japānas Kosmosa izpētes aģentūras (JAXA) pārstāvis Takajuki Tomobe.

JAXA amatpersonas iepriekš sacīja, ka zonde ir veiksmīgi nolaidusies, bet oficiāli tas apstiprināts tikai pēc tam, kad Hayabusa2 atkal pacēlās no asteroīda un atsāka komunikāciju ar kontroltelpu.

"Mēs visi esam atviegloti, ka zonde ir atsākusi datu nosūtīšanu no savas antenas, kas var mums nosūtīt lielu datu apmēru," pauda Tomobe, piebilstot, ka tas nozīmē, ka zonde nav nopietni bojāta.

Īslaicīgā nolaišanās ir otrā reize, kad Hayabusa2 ir piezemējies uz 300 miljonu kilometru no Zemes attālā asteroīda Rjūgū, kas japāņu valodā nozīmē "Pūķa pils".

Sarežģītajā misijā, kas ilgst daudzus gadus, uz asteroīda virsmu ir nosūtīti arī pašgājēji un roboti.

Ceturtdienas nolaišanās mērķis bija savākt pirmatnējos materiālus zem asteroīda virsmas, kas varētu sniegt ieskatu par to, kāda Saules sistēma bija veidošanās brīdī pirms apmēram 4,6 miljardiem gadu.

Lai iegūtu šos būtiskos materiālus, aprīlī no Hayabusa2 uz Rjūgū tika raidīts triecienelements krātera izveidošanai un uz virsmu tika pacelti materiāli, kas iepriekš nav bijusi pakļauti atmosfēras ietekmei.

Pirmo reizi Hayabusa2 uz asteroīda nolaidās februārī, kad, izšaujot lodi, pacēla putekļus, kurus savāca paraugiem.

Otrā nolaišanās bija rūpīgāk jāsagatavo, jo jebkura kļūme nozīmētu arī iespējamu jau iepriekš savākto materiālu zaudējumu.

Zondes atgriešanās uz Zemes plānota nākamgad. No savāktajiem materiāliem zinātnieki cer vairāk uzzināt par Saules sistēmas vēsturi un pat dzīvības izcelsmi.

Grupas Queen ģitārists un astrofiziķis Braiens Mejs pirms nolaišanās zondes komandai nosūtīja video ar uzmundrinājuma vārdiem.

Paliela ledusskapja lieluma zonde, kas aprīkota ar saules paneļiem, ir pēctece JAXA pirmās asteroīdu izpētes zondei Hayabusa, kas japāņu valodā nozīmē "Piekūns".

Hayabusa 2010.gadā no mazāka, kartupeļa formas asteroīda atgriezās ar putekļu paraugiem. Lai gan septiņu gadu misijā gadījās vairākas problēmas, tā tiek uzskatīta par zinātnisku triumfu.

Zondes Hayabusa2 nosūtītās fotogrāfijas no Rjūgū, kas senā japāņu pasakā ir pūķu pils okeāna dzelmē, liecina, ka asteroīda virsma ir raupja un klāta ar laukakmeņiem.

Hayabusa2 misija sākta 2014.gada decembrī, un tās izmaksas sasniedz 30 miljardus jenu (245 miljonus eiro).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits