Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +18 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 11. jūnijs
Mairis, Ingus, Vidvuds

Jauna grāmata stāstīs par "Stasi" veikto Gintera Grasa izspiegošanu

Martā klajā nāks grāmata, kas atspoguļos komunistiskās Austrumvācijas slepenā dienesta "Stasi" pieliktās pūles rakstnieka Gintera Grasa izspiegošanai, otrdien paziņoja izdevniecība.

Pirmo reizi "Stasi" redzeslokā nākamais Nobela prēmijas laureāts nonāca 1961.gadā, kad rakstnieks atklātajā vēstulē nosodīja tā saukto Vācijas Demokrātisko Republiku (VDR) par Berlīnes mūra celtniecību.

"Grass VDR bija neticami pazīstams. Viņa grāmatas desmitgadēm bija aizliegtas, taču ikviens viņu zināja. Viņš bieži apmeklēja VDR, un cilvēki mēdza sacīt - "Tas ir Grass"," stāsta jaunās grāmatas autors Kajs Šliters.

Taču, kad Grass, kura pazīstamākais romāns "Die Blechtrommel" ("Skārda bungas") nāca klajā 1959.gadā, apmeklēja toreizējo Austrumvāciju, lai sniegtu priekšlasījumus, "Stasi" sekoja katrai viņa kustībai. Komunistu slepenā dienesta lietā Grass figurēja ar segvārdu "Bolzen" ("Aizbīdnis").

"Kad viņš ieradās VDR, Grasu pilnībā ielenca spiegi. Visi viņa oficiālie tikšanās partneri bija IM, neoficiālie ["Stasi"] līdzstrādnieki," norāda Šliters, kurš grāmatas rakstīšanas laikā caurskatījis vairāk nekā 2000 komunistiskā režīma slepenā dienesta lietu.

"Vai viņi bija no rakstnieku apvienībām, [vai] izdevniecību pārstāvji, [vai] valsts pārstāvji, [vai] teātra ļaudis (..), viņš bija pilnībā ielenkts. Tas mani patiesi pārsteidza," novembrī sniegtajā intervijā Brēmenes radiostacijai atzina Šliters. "Kopš brīža, kad viņš, ierodoties no Rietumberlīnes, šķērsoja robežu Frīdrihštrāses kontrolpunktā, līdz [brīdim], kad viņš atkal devās projām, viņu visu laiku novēroja. Viņš saka, ka nekad to neesot manījis."

Informatori vēlāk par Grasa teikto un darīto atskaitījās "Stasi" virsniekiem, kuri savukārt dzirdēto rūpīgi reģistrēja rakstnieka lietā, kas līdz ar citiem "Stasi" dokumentiem pēc Vācijas atkalapvienošanās 1990.gadā kļuva pieejami publikai.

Būdams sociāldemokrāts, Grass izsauca īpašu "Stasi" interesi, jo atšķirībā no tādiem "viegliem ideoloģiskajiem mērķiem" kā, piemēram, kādreizējais Rietumvācijas kanclers Konrāds Adenauers rakstnieks tika uzskatīts par daudz viltīgāku komunistiskā režīma ienaidnieku, norāda Šliters.

Grāmata "Guenter Grass im Visier - Die Stasi-Akte" ("Ginters Grass vizierī - "Stasi" lietas") iznāks apgādā "Christoph Links Verlag".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits