Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Jaunzēlandē pēc kuģa avārijas cenšas novērst ekoloģisko katastrofu

Jaunzēlandes glābšanas dienesti cenšas nepieļaut ekoloģisko katastrofu gleznainajā Plenti līcī Ziemeļsalas austrumu piekrastē, kur šīs nedēļas vidū avarēja kuģis ar mazuta kravu.

Avārijas brīdī no kuģa "Rena" izplūda 20 līdz 30 tonnas degvielas, kas izveidojusi uz ūdens virsmas apmēram piecus kilometrus garu plankumu, bet ļaunākais vēl varētu būt priekšā, jo kuģī joprojām atrodas aptuveni 1700 tonnas mazuta, un sinoptiķi brīdina par krasu laika apstākļu pasliktināšanos, kas no pirmdienas varētu apgrūtināt glābšanas darbus.

Ja kuģis stiprā vējā pārlūztu uz pusēm un nogrimtu, Jaunzēlandei draudētu nopietnākā ekoloģiskā katastrofa desmitiem gadu laikā.

Tīrais Plenti līcis, kur sastopami vaļi, delfīni, roņi, pingvīni un jūras putni, ir viena no tūristu iecienītākajām Jaunzēlandes vietām.

Kā paziņojis Jaunzēlandes premjerministrs Džons Kejs, kas svētdien helikopterā pārlidojis kuģa avārijas vietu, notikušais liek uzdot nopietnus jautājumus. Pēc viņa teiktā, jau sākta izmeklēšana, lai noskaidrotu, kā tas gadījies, ka kuģis mierīgos laika apstākļos naktī uzskrējis labi pazīstamam koraļļu rifam. "Rodas iespaids, ka tas noticis pat bez īpaša iemesla," viņš izteicies.

Izplūdušo naftu svētdien sākušas savākt divas liellaivas, kam līdz šim nācās gaidīt, kamēr no citām Jaunzēlandes vietām un Austrālijas tiek atgādātas speciālās iekārtas. Iepriekš pār naftas plankumiem no gaisa vienīgi tika izsmidzināti dispersanti, un glābēji centās palīdzēt jūras iemītniekiem, ko jau skāris piesārņojums.

Par laimi, pagaidām nekur krastā nav atrasti izskaloti naftas produkti, tomēr vietējie iedzīvotāji aicināti pagaidām nelietot uzturā nekādas jūras veltes no līča.

Notikuma vietā ieradies tankkuģis, kas parasti tiek izmantots degvielas uzpildīšanai kruīzu kuģos. Tajā tiks mēģināts pārkraut mazutu no avarējušā un diezgan stipri cietušā kuģa "Rena", kas kuģoja ar Libērijas karogu un pieder Grieķijā bāzētajai kompānijai "Costamare Inc.".

Kuģa īpašnieki jau paziņojuši, ka "uzskata par absolūtu prioritāti Jaunzēlandes piekrastes glābšanu". Pēc viņu teiktā, pārbaudes liecina, ka pašlaik situācija nepasliktinās.

Kā cer speciālisti, ja mazuts no kuģa būs izkrauts, pašu kuģi varētu izdoties novilkt no rifa. Tomēr šis uzdevums nebūs vienkāršs, jo "Rena" ar vienu galu aizķērusies aiz rifa, bet otrs joprojām skalojas ūdenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits