Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kanādas pilsētā Hamiltonā plāno vērienīgu Latvijas simtgades atzīmēšanu

Kanādas pilsētā Hamiltonā plānota vērienīga Latvijas simtgades atzīmēšana, liecina portāla latviesi.com publicētā informācija.

Kā vēsta portāls, Hamiltonas apvienoto latviešu organizāciju (HALO) komiteja jau pāris gadus gatavojusies Latvijas simtgades atzīmēšanai Hamiltonā. Simtgades atzīmēšana notiks Hamiltonas galvenajā pilsētas bibliotēkā visu novembra mēnesi ar latviešu mākslinieku darbu izstādi.

Izstādē galvenokārt būs pārstāvēti latviešu mākslinieki, kas dzīvoja vai dzīvo Hamiltonā - Tālivaldis Ķiķauka, Zīle Liepiņa, Māris Rutulis, Elviga Sebre, Ilgvars Šteins un Bruno Treimanis. Izstādi atklās 4.novembrī plkst.13:30 Hamiltonas pilsētas galvenajā bibliotēkā.

Savukārt 10.novembrī Hamiltonas pilsētas valdē atzīmēs "Latvijas dienu". Dienas atklāšana notiks plkst.11 "Hamilton Council Chambers". Piedalīsies Hamiltonas pilsētas valdes, Ontario un Kanādas valdību pārstāvji, arī aicināti pārstāvji no Hamiltonas igauņu un lietuviešu organizācijām. Latvijas vēstnieks Otavā Kārlis Eihenbaums teiks uzrunu un Hamiltonas latviešu skolas bērni dziedās un uzstāsies ar kokļu mūziku.

Hamiltonas Latviešu biedrības namā pēcpusdienā tiks atklāta Hamiltonas "Stāstu sega". HALO komiteja aicināja Hamiltonas latviešiem iesniegt kvadrātiņus, kur attēlotas viņu atmiņas vai saites ar Latviju un latviešiem. Šim aicinājumam atsaucās 74 personas vai organizācijas, kopā iesniedzot 91 kvadrātiņu, katrs ar savu stāstu. Daudzi no kvadrātiņiem ir duplikāti no tiem kvadrātiņiem, ko hamiltonieši iesniedza Latvijas Simtgades "Stāstu segai".

Visvecākais kvadrātiņa gatavotājs ir 97 gadus vecais Ādolfs Avens, kurš iesniedza kvadrātiņu no sava leģionāra ādas zābaka stulma, bet visjaunākais ir trīs gadus vecs puisēns. Tāpat tiks arī izdota grāmatiņa, kur būs ierakstīti visi segas stāsti, latviešu un angļu valodā.

Pirmdien, 12.novembrī, notiks Latvijas simtgades filmas izrādes. Skatītājiem tiks demonstrēta filma "Mērijas ceļojums", kas attēlo patiesu stāstu par Mēriju Grīnbergu. 1944.gadā vācu armija atkāpās no Latvijas un ņēma līdzi Latvijas muzeju dārgumus, kas bija iepakoti 700 kastēs. Grīnberga bija cilvēks, kas pavadīja šo dārgo kravu. Viņa to darīja brīvprātīgi, atšķirībā no citiem muzeju darbiniekiem, kas bija norīkoti pavadīt šo kravu. Filmas izrādes notiks divos seansos - plkst.13 un plkst.19, Hamiltonas Latviešu Biedrības namā.

Trešdien, 14.novembrī, plkst.19 Hamiltonas Latviešu Biedrības namā Viesturs Zariņš runās un rādīs bildes un dokumentus par "Latviešu sasniegumiem sportā" pēdējo simts gadu laikā. Šim sarīkojumam ieeja brīva un HALO komiteja pacienās apmeklētājus ar atspirdzinājumiem un uzkodām.

Sestdien, 17.novembrī, hamiltonieši dosies kopīgā autobusa braucienā uz Niagaras ūdenskrituma apgaismošanu Latvijas karoga krāsās.

Vislielākais sarīkojums plānots 18.novembrī plkst.15 "Liuna Station" ēkā. HALO komiteja izveidojusi īpaši simtgadei veltītu multi-mediju programmu - "Izstaigāsim Latviju cauri gadiem" - kur dziesmās, dzejā, skatos un jūtās attēlos Latviju gadu gaitā. Attēlus rādīs uz diviem lieliem ekrāniem virs skatuves zāles priekšā.

Programmā piedalīsies Latviešu skola Hamiltonā, Hamiltonas vīru ansamblis Jāņa Grinvalda vadībā, paplašināts meiteņu ansamblis Skaidrītes Darkevicas vadībā, deklamētāji no visām paaudzēm, kopā ap 50 personu. Programmā arī paredzēta skatītāju līdzdalība ar vairākām kopdziesmām.

Valsts svētku oficiālām svinībām sekos svētku vakariņas. Vakariņas sāksies plkst.18, bet starp svinīgās programmas beigām un vakariņām svētku viesi varēs uzturēties blakus zālē, kur būs pieejami dzērieni un uzkodas. Pēc vakariņām notiks saviesīga dzīve ar deju mūziku, ko spēlēs ansamblis "Hamiltonas Āmurs" - Dāvis Kaņeps, Kalvis Auziņš, Dāvis Kanbergs, Robins Ozoliņš, Toms Tenteris un Jānis Grinvalds.

Top komentāri

Oskars Rusins
O
Karteja stulba un nevienam nevajadziga izradisanas, kada piemit tikai latviesiem un krieviem. Labak sis Kanadas platizeri butu braukusi uz Latviju un tur svinejusi 18. novembri Latvijas- 100. un terejusi Lavija naudu, lai butu kadi ienakumi nabadziba un pusbada dzivojosajiem Latvijas pensionariem, gimenem, vienkarso darba daritajiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits