Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kazahstānā ieradušās pirmās ODKB "miera uzturētāju" vienības

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB) nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus", atsaucoties uz ODKB sekretariātu, ziņo aģentūra RIA Novosti.

Līdz ar Krievijas izpletņlēcēju vienībām uz Kazahstānu nosūtītā kontingenta sastāvā ir arī Baltkrievijas, Armēnijas, Tadžikistānas un Kirgizstānas karavīri.

ODKB sekretariāts vēsta, ka "miera uzturētāju" galvenais uzdevums Kazahstānā būšot valsts un armijas objektu apsargāšana, kā arī "Kazahstānas tiesībsargāšanas spēku atbalstīšana" protestu apspiešanā.

ODKB sekretariāts paziņojis, ka pirmās "miera uzturētāju" vienības jau sākušas pildīt savus uzdevumus Kazahstānā.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Protesti nākamās dienās pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Otrdien Almati sākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem, kas turpinās arī trešdien.

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikta komandantstunda.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs trešdien uzrunā valstij pavēstīja, ka ir vērsies ODKB ar lūgumu sniegt palīdzību "teroristu" organizēto protestu apspiešanā.

Tokajevs paziņoja, ka "teroristu bandas", kas vada protestus, "tikušas nopietni sagatavotas ārzemēs" un ka masu protesti, kas pārņēmuši visu valsti, tādējādi esot uzskatāmi par "agresijas aktu".

Kazahstānas policija paziņojusi, ka naktī uz ceturtdienu Almati nogalinājusi "desmitiem" protestētāju, kas mēģināja ieņemt administratīvās ēkas.

Iepriekš Kazahstānas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka sadursmēs ar protestētājiem nogalināti astoņi policisti un Nacionālās gvardes karavīri, bet 317 guvuši ievainojumus.

Savukārt Veselības ministrija ziņo, ka kopumā visā valstī sadursmēs ievainoti vairāk nekā 1000 cilvēku, no kuriem gandrīz 400 hospitalizēti, bet 62 atrodas reanimācijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits