Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kazahstānā nesankcionētos mītiņos piemin 1986.gada protestus

Kazahstānas lielākajās pilsētās pirmdien notika varasiestāžu nesankcionētas akcijas, pieminot 1986.gadā Kazahstānā notikušos protestus pret padomju režīma politiku, kas bija vienas no pirmajām masveida protesta akcijām padomju impērijā.

Mediji vēsta, ka pirmdien Kazahstānas lielākajā pilsētā un bijušajā galvaspilsētā Almati mītiņā centrālajā laukumā pulcējušies ap 100 cilvēku, arī 1986.gada notikumu dalībnieki un opozīcijas aktīvisti.

Mītiņš noticis arī tagadējā galvaspilsētā Nursultanā.

Almati pie Neatkarības pieminekļa ziedus nolikt bija ieradušies šobrīd veidojamās Kazahstānas Demokrātiskās partijas pārstāvji, arī līderis Žanbolats Mamajevs. Pie pieminekļa atnākuši arī kustību Republika un Ojan, Kazahstan (Mosties, Kazahstāna) pārstāvji.

Mītiņš sācies ar klusuma brīdi, pieminot 1986.gada notikumu upurus.

Pie akcijas dalībniekiem ieradušies prokuratūras pārstāvji un mudinājuši cilvēkus izklīst. Laukumu ielenkusi policija.

Akcijas dalībnieki galvaspilsētā Nursultanā izvirzījuši vairākas prasības - īstenot demokrātiskas reformas, nodrošināt vārda un pulcēšanās brīvību.

16.decembris Kazahstānā ir Neatkarības diena. 1986.gadā Alma-Atā, kā tolaik dēvēja tagadējo Almati, sākās kazahu jaunatnes demonstrācijas pret to, ka tobrīd padomju impērijas sastāvā ietilpstošās Kazahstānas Komunistiskās partijas pirmā sekretāra amatā tika iecelts kompartijas funkcionārs no Krievijas Genadijs Kolbins, kurš līdz tam bija kompartijas Uļjanovskas apgabala pirmais sekretārs.  Kolbins nomainīja ilggadējo Kazahstānas kompartijas pirmo sekretāru kazahu Dinmuhamedu Kunajevu, kurš zaudēja amatu Kazahstānā sazēlušās korupcijas dēļ.

Kazahstānas 1986.gada protestos, kas padomju impērijā bija bezprecedenta notikums, iesaistījās tūkstošiem cilvēku kā Alma-Atā, tā citās pilsētās. 1986.gada protesti mūsdienu Kazahstānā tiek uzskatīti par nozīmīgu neatkarības kustības notikumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits