Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Kazahstānas prezidents atzīst terorisma draudus un sola pretsoļus

Kazahstānas ilggadējais līderis Nursultans Nazarbajevs publiski atzinis reliģisko ekstrēmistu radītos terorisma draudus un uzstāj uz stingrāku reliģisko organizāciju un migrācijas likumu pieņemšanu. Līdz šim Valsts prezidents lepojies ar sludināto miera salu islāma radikāļu apdraudētajā Centrālāzijā un noliedzis ekspertu brīdinājumus par teroristu grupēšanos Kazahstānā.

Neierastais N. Nazarbajeva aicinājums izskanēja pēc vēl neierastāka oficiāla prokuratūras ziņojuma, ka aizturēta personu grupa, kas plānojusi veikt Kazahstānā terora aktus. Arestēti 18 vietējie vīrieši, un operācijā atrastas sprāgstvielas, reliģiska satura literatūra un šaujamieroči.

«Parlamentam jāapsver iespēja pieņemt reliģiskās darbības regulējošu likumu,» prezidenta teikto citējusi ziņu aģentūra Reuters. Turklāt jāpastiprina robežkontrole, ņemot vērā radikāļu aktivitāti kaimiņvalstīs. «Ikviens, kurš vēlas, var šeit ierasties, ikviens var atvērt mošeju un nosaukt sava tēva vārdā. Neviens nezina, kas šajās mošejās patiesībā notiek, neviens tās nav apstiprinājis.»

Šā gada laikā 16,5 miljonus lielo Kazahstānas populāciju, no kuras ap 70% ir musulmaņi, pārsteiguši vairāki neizskaidroti sprādzieni un šāvieni, tas licis ekspertiem brīdināt par islāma ekstrēmistu uzdarbošanos. Kā Deutsche Welle jūlija beigās stāstījis bijušais Kazahstānas Nacionālās drošības komitejas vadītājs Bulats Bajekenovs, vara slēpusi uzskatāmus teroristu uzbrukumus, klasificējot tos kā kriminālus pārkāpumus.

Terorisma jautājumu speciālists krievu eksperts Ļevs Koroļkovs uzsvēris, ka Kazahstāna no visām Centrālāzijas republikām ir vispiemērotākā teroristu varenības briedināšanai un atbalstītāju vervēšanai.

Spēcīgi islāma radikāļu draudi fiksēti tādās kaimiņvalstīs kā Uzbekistāna, Kirgizstāna, Krievija un netālajā Afganistānā. Eksperts uzskata, ka Kazahstāna bijusi pasargāta no ievērojamiem teroristu uzbrukumiem, jo izmantota kā aizsegs grupējumu dalībniekiem, kas vēl nav gana spēcīgi, lai darbotos aktīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits